Restoran atmosferinin tüketici davranışı üzerindeki etkileri
The effects of restaurant atmosphere on the consumer behaviors
  1. Tez No: 440640
  2. Yazar: YELİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dışarıda Yemek Yeme, Restoran Atmosferi, Tüketim Değeri, Satın Alma Davranışı, Eating Out, Restaurant Atmosphere, Consumption Value, Purchasing Behaviors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı tüketicilerin restoran atmosferine atfettiği önem ile satın alma davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlgili literatürden alınan restoran atmosferine, tüketim değerlerine ve satın alma davranışına ilişkin ölçekler Antalya bölgesinde kolayda örneklem yöntemi ile ulaşılan 450 kişiye soru formları aracılığı ile uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizleri ile ölçeklerin güvenirliliği ve geçerliliği gösterilmiştir. Çalışma modelindeki değişkenler arasında öngörülen ilişkileri test etmek üzere önce korelasyon analizi ardından da regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda restoran atmosferinin boyutları ile hedonik tüketim değeri arasında bir ilişki olduğu tespit edilmiş, ayrıca restoran atmosferinin boyutları ile dışarıda yemek yerken tek seferde yapılan ortalama harcama arasında bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Regresyon analizi sonucunda atmosferin boyutlarından özellikle estetiğin hedonik tüketim değeri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan estetiğin dışarıda yemek yeme sıklığı ve ortalama harcama üzerinde de anlamlı bir etkisi olduğu saptanmış, ancak iki modele ilişkin R2 değerlerinin oldukça düşük olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında uygulamacılara ve ileriki araştırmacılara öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between importance that consumers attach to restaurant atmosphere and their purchasing behaviors. The scales that were obtained from the relevant literature pertaining to the restaurant atmosphere, consumption values and purchasing behavior were applied to 450 individuals through convenience sampling method in Antalya region using questionnaires. First, the reliability and validity of the scales were demonstrated using the appropriate analyses of the data. Then, correlation analysis and regression analysis were performed in order to test the anticipated correlations between the variables in the study model. As a result of the correlation analysis, it was identified that there is a correlation between the dimensions of the restaurant atmosphere and hedonic consumption value and also there is a correlation between the dimensions of the restaurant atmosphere and the average spending on eating outside at a given time. As a result of the regression analysis, it was found that aesthetic has a significant effect on the hedonic consumption value. On the other hand, it was also identified that aesthetic has a significant effect on the frequency of eating out and average spending, however that R2 values of both models are quite low. In the light of the findings, recommendations have been brought to the attention of future implementers and researchers.