Mağaza deneyiminde duyusal öğeler: Ses, renk ve ışığın tüketicilerin kalite algısı ve içgüdüsel satın alma davranışları üzerindeki etkileri
The effects of sensory imputs in retail experience: Sound color and light effects on perception of quality and instictive purchasing behaviors of consumers
- Tez No: 431487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ESER TELCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mağaza atmosferi, duyusal öğeler, kalite algısı, içgüdüsel satın alma, Retail atmospherics, sensory inputs, perception of quality, impulsive buying
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüz pazarlama sektöründe firmalar rakiplerinden ayrışmak ve tüketicilerin üzerinde iyi bir etki yaratıp fayda sağlamak için birçok çalışma yapmaktadırlar. Özellikle tüketici ile etkileşime geçme noktasında önemli olan duyusal öğelerin en çok vurgulanabileceği ve kontrol edileceği ortam ise ürün ya da hizmetin sağlandığı mekandır. Mağaza atmosferi tüketiciyle iletişime geçme ve uzun vadede markaya fayda sağlama noktasında en önemli unsurlardandır. Gelişen teknoloji ve küreselleşme ile rekabet avantajı yakalamanın ve farklılık yaratmanın zorunlu olduğu bir çağda, işletmelerin mağaza atmosferini kullanarak duyusal öğeler üzerinden ilerlemesi önemli bir farklılaşma kriteri olarak karşımıza çıkmaktadır. Mağaza deneyimi esnasında etkili olan duyusal öğelerden; ses, renk ve ışığın tüketicilerin içgüdüsel satın alma davranışları ve kalite algısı üzerine etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada hem tasarım ve mimari sektörü için hem de perakende sektörü için mağaza atmosferi oluşumu esnasında faydalı olacak sonuçlar çıkartılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada sanal olarak kurgulanan restoran atmosferi üzerinden yapılan anket çalışmasıyla renk, ses, ve ışığın değişimleri sonucu tüketiciler üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive marketing environment, companies work harder in order to make good impression on consumers and be noticeable among their rivals. Especially during interaction with the consumer, the important part is the“service place”where one can emphasize and control sensory inputs. The retail atmosphere is one of the most important factors during this interaction and is vital for improving the brand in long term. In an era of technology and globalization, competitive advantage and differentiation is mandatory. By using the store atmosphere, organizations can proceed on emotional factors and can be differentiated from their rivals. The main aim of this research is to reach useful insights for the design and retail sectors. Accordingly, in this thesis, the effects of differing colors, sounds, and light on consumers' quality perceptions and compulsive buying tendencies are studied with the help of a survey using eight different virtually created restaurant atmospheres.