Analyzing alternative sports media in Turkey: A case study on Cocrates Magazine and Yazıhane
Socrates Dergi ve Yazıhane Blogu üzerinden Türkiye'deki alternatif spor basını incelemesi
- Tez No: 440687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSAN OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Alternatif, Medya, Socrates, Spor, Yazıhane, Alternative, Media, Socrates, Sports, Yazıhane
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Spor, özellikle son yüzyılda, kapsamını ve buna bağlı olarak da takip eden kitlesini oldukça genişletti. İletişim ve yayıncılık alanında gerçekleşen gelişmeler üzerine, insanların hem spora olan ilgisi hem de bilgisi daha önce görülmeyen seviyelere erişti. Sporun kapsamını genişletmesi ve insanların ilgisinin artmasının ortak sonucu olarak, medya da spor ile ilgili yayın alanını genişletti. Anaakım medya için, spor ile ilgili içerik üretmek müsabakalarla ilgili teknik bilgiler, istatistikler ve görece yüzeysel yorumlar vermek üzerineydi. Ancak, bu yaklaşım bazı konu, kesim ve dalların medyada yer bulmasına engel oldu. Ayrıca, anaakım medya, mevcut baskın system içinde çalışıyor, kar amacı güdüyor, nitelik yerine niceliğe önem veriyor ve editor müdahaleleriyle yazarlarını kısıtlıyordu. Bu koşullar, spor medyasına alternatif bir arayışın gelmesine yol açtı. Alternatif spor medyasının amacı, anaakım medya tarafından kapsanmayan içeriklere yönelmek, mevcut baskın rejimlerin karşısında bir pozisyon almak ve hem yazarlar arasında hem de okuyucuyla yatay bir ilişki kurmaktı. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı Türkiye'deki alternatif spor medyasını incelemek olacak. Öncelikle, genel bir literatür taraması ile, alternatif medyanın özellikleri tespit edilecek. Daha sonra, alternative medyanın temel özellikleri göz önünde bulundurularak Türkiye'den seçilen iki örnek; Socrates Dergi ve Yazıhane Blogu incelenecek. Çalışmanın hedefi Türkiye'deki alternatif spor medyası örneklerinin hangi bağlamlarda ve ne noktaya kadar literatürde belirtilen alternatif medya özellikleriyle uyum gösterdiğini bulmaya çalışmak olacak.
Özet (Çeviri)
Especially in the last century, sports extended its scope and began to be followed by wider audience. Enhancements in the fields of communication and broadcasting enabled people to be more engaged and knowledgeable on sports than ever before. As a joint result of the expansion of sports and engagement of the audience, media increased its coverage on sports related content. While producing content regarding sports, the main focus was on the factual information from the competitions, simple statistics and relatively superficial commentary for the mainstream media. However, this approach of mainstream media caused some particular topics and branches to remain uncovered. Moreover, mainstream media has been working in line with existing dominant structures, seeking for profit, paying more attention to quantity than quality and limiting the scope of the authors with editorial interventions. These conditions paved the way for a pursuit of alternative approach within sports media. Intention was to produce sports related content which aims to fill the gaps left by mainstream media, by taking a stance against the dominant economic structure and creating a more horizontal relationship both among the authors and with the audience. Within this context, focus of this study will be the alternative sports media in Turkey. Through the overall analysis of the literature, features of the alternative media will be pointed out. By utilizing the core principles of the alternative media, two case studies Socrates Magazine and Yazıhane Blog will be analyzed. Main aim of the study will be to assess the compliance and extent of the alternative media examples in Turkey with the features underlined in the literature.