Effect of environmental policy on labor market
Çevre politikasının işgücü piyasasına etkisi
  1. Tez No: 440688
  2. Yazar: MOHAMMAD REZA MOUSAVI ALMALEKI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ERİNÇ YELDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Ekonomisi, İçsel Teknoloji Değişikliği, İklim Değişikliği, İşgücü Piyasası, Climate Change, Directed Technology Change, Environmental Economics, Labor Market
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, karbon emisyonu vergisi gibi çevre politikasının işgücü piyasasına etkileri, teknolojinin içsel olduğu varsayımına dayalı bir model çerçevesinde incelenmiştir. Bu modelde, çevre politikasının işgücü piyasası üzerinde oldukça pozitif ve yapıcı etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Model içerisinde, hem işgücü talebinin hem de ücretin arttığı varsayılmaktadır. Serbest piyasa koşullarında işgücü ücreti, modelde tahmin edildiği gibi, açıkça optimal ücret altındadır. Optimal piyasa koşullarında işgücü ücreti artan getiri oranına sahiptir. Model içerisinde temiz teknoloji ve nitelikli işgücü giderek artmaktadır, dolayısıyla işgücü ücretinin de artmakta olduğunu görmekteyiz. Geleneksel ekonomi anlayışıyla çelişen ve işgücü arzıyla işgücü ücreti arasında pozitif ilişki olduğunu savunan optimal ekonomi anlayışının kilit özelliği, temiz teknoloji ve vasıflı işçi arasındaki ilişkidir. Ayrıca, üretim fonksiyonunu Cobb-Douglas şeklinden sabit ikame esneklikli üretim fonksiyonu (CES) formuna değiştirsek dahi; üretim faktörleri arasındaki ikame esnekliğini dikkate almaksızın nitelikli işgücü ücretinin, enerji tasarruflu ekonomide aynı şekilde arttığını görüyoruz. Temiz enerji düzeyini arttırarak her iki işgücünün ücret düzeyini arttırabiliriz. Sonuç olarak temiz enerji üretimi, üretim faktörleri arasındaki ikame esnekliğini dikkate almaksızın ekonominin tamamına fayda sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effect of environmental policy, i. e. tax on carbon emission, on the labor market as assessed in a directed technology change environment. Considerably positive and constructive effect on the labor market is demonstrated by this model, as are increases in both demand and wage of labor. Labor wage in free market is clearly less than the optimal wage, as predicted in the model. Labor wage has an increasing rate of return in optimal market. Clean technology and skilled labor are increasing as a result of the model, at the same time we see that labor wage is also increasing. The relation between clean technology and skilled labor is the key property of the optimal economy which makes the relation between supply of labor and their wage positive which is at odds with traditional economics. It is also interesting to notice that even if we change the production function from Cobb-Douglas to CES form we get similar results, regardless of the elasticity of substitution between factors the skill premium is increasing in the energy saving technology. Increases in the level of clean energy resulted in increases in wages and labor. Clean energy is benefiting the whole economy regardless of the elasticity of substitution between input factors.