A user-centered approach to green existing buildings: Bilkent University Library as a case study
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi örneğinde yapılı binaların yeşil renovasyonuna kullanıcı odaklı bir yaklaşım
- Tez No: 440686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AFACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Analitik HiyerarĢi Methodu, Kullanıcı Katılımı, Kullanıcı Odaklı Tasarım, Kütüphane Binalarının YeĢil Renovasyonu, Yapılı Binaların YeĢil Renavasyonu, Analytical Hierarchy Process, Decision Making Process, Greening Existing Buildings, Library Buildings, User Involvement
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yeşil bina renavasyon projelerinde karar verme süreci bir çok alternatife ve aynı zamanda değerlendirme kıstasına sahip olduğundan oldukça karışık bir süreçtir. Bu süreci iyi yönetibilmenin yolu sürece bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşmaktan geçer. Fakat yeşil tasarım söz konusu olduğunda, araştırmacılar veya tasarımcılar tarafından göz önünde bulundurulan ana yaklışım enerji tüketimini azaltmaktır. Kullanıcı katılımının yeşil renovasyon projelerine özellikle de eğitim amaçlı olanlara olası katkısı sık sık göz ardı edilmektedir. Böylece bu tezin amacı Bilkent Üniversitesi kütüphane binasının olası bir yeşil renovasyonu için kullanıcı odaklı bir karar verme süreci geliştirmek olarak ifade edilmiştir. Bu bağlamda, ilk olarak kullanıcının ihtiyaçlarının belirlenmiş daha sonra da tasarımcılar tarafından Analitik Hiyerarşi methodu ile bu ihtiyaçların önceliklendirilmesi sağlanmıştır. Sonuç olarak, kullanıcı ihtiyaçları arasından en önemli faktör akustik komfor olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, kütüphanedeki iki farklı kullanıcı grubunun ihtiyaçları karşılaştırılmış ve kütüphane çalışanlarının öğrencilerden daha çok sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duydukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Decision-making in green design is a very complex process as it contains several alternatives for various criteria. In order to overcome this complexity, a holistic approach for the decision making process is needed. However, when green design is discussed, the main concerns of researchers or decision makers are reducing energy consumption. In fact, user involvement in sustainable decision making process is also a critical factor for the project success. Unfortunately, user centered design approach to green existing buildings especially the educational ones are scarce in the research area. Therefore, this thesis aims to develop a decision making model through a user centered design approach for Bilkent University Library. To achieve this, firstly user needs were identified and then they were prioritized via Analytical Hierarchy Process (AHP) by the designers. As result, acoustic comfort had the most importance weightings among the other design factors. Additionally, the needs of the different user groups of the library building, the students and the staff, compared, and it was observed that the library staff need the green solutions more than the students do.