İç göçle gelen hane halkının kentle bütünleşme süreci: Şanlıurfa örneği
Urban integration process of internally migrated family members: Şanlıurfa sample
- Tez No: 440740
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ġç Göç, Kent, Kentleşme, Kentlileşme, Kentle Bütünleşme, Şanlıurfa, Internal Migration, City, Urbanization, Urbanising, Urban Integration, ġanlıurfa
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüz kentlerinin sağlıklı hale getirilmesinde ve bu kentlerin gelecekte sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kentlilik bilincine sahip olan aileler temel unsurlardan biridir. Ailelerin kentte yaşamaları kentlerin gelişimi için yeterli olmamaktadır. Kentlilik bilincine sahip hane halkının hem niceliksel hem de niteliksel olarak istenilen düzeyde bulunmaması çözüm bekleyen sorunlardandır. Kente göç eden aileler bir yandan kültürel kimliğini kaybetmeyip diğer yandan kentteki diğer gruplarla formel ve informel ilişkiler kurabiliyorsa kentle bütünleşme sürecine girmiş demektir. Kentle uyum sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi göçmenlerin diğer gruplarla özdeş hale gelmeden, onlarla bir bütünü oluşturacak şekilde etkileşimde bulunmaları halinde söz konusu olmaktadır. Bu çalışma, kentsel büyüme sürecinde Şanlıurfa kentine göç eden hane halkının kenti algılama, kentsel farkındalık, kentsel kurumlara katılım, kenti sahiplenme, kent sorunlarına duyarlılık gibi kent ile bütünleşebilme süreçlerinde etkili olan mekanizmaları incelemektir. Çalışmada nicel araştırma metoduna başvurulmuştur. Araştırma kapsamında 20 mahallede ikamet eden 384 haneye anket yöntemi uygulanılarak veriler elde edilmiştir. Anket çalışması sonrası elde edilen veriler SPSS ile değerlendirilmiştir. Uygulamadan elde edilen sonuca göre mahalleler sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik değişkenler açısından farklı gelişimler göstermiştir. Bu değişkenlerin bazılarında kırsal karakterini koruyan ve geldikleri bölgelerin özelliklerini yansıtan özellikler gösterirken, bazı değişkenlerde kentsel özellikler göstermektedir. Ancak değişkenlerin çoğunda kırsal ve kentsel yaşamın ikisinin de görüldüğü ve kırsal yaşamdan kentsel yaşama geçiş sürecinin devam ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The families with the consciousness of urbanising are one of the most fundamental elements to make today's cities healthier and to maintain their sustainability in the future. The fact that families survive in a city is not enough for a city to improve. For the family members who have the consciousness of urbanising, not being at the desired level both qualitatively and quantitatively is one of the problems that demand for solution. If a family who migrated to a city can form formal and informal relationships with other groups without losing its cultural identity that indicates that they are in the process of urban integration. In order for the harmonisation process to occur healthily, immigrants need to interact with other groups without becoming identical to any of them. This study investigates the mechanisms that affect the integration process of some family members who migrated to Şanlıurfa in the progress of urban growth, in terms of the perception of the city, urban awareness, attending the city's foundations, feeling as a part of the city, and the sensitivity towards city's problems. A quantitative research technique has been used in the study. In the scope of the research, the data were obtained by applying survey methods to 384 families who reside in 20 different neighbourhoods. The data gained through the surveys were evaluated via SPSS. According to our results, the neighbourhoods showed various developments in terms of socio-cultural and socio-economical parameters. While the families seemed to protect their rural characteristics and reflected the features of the region where they came from in some of these parameters, they presented obvious urban features in others. However, it was determined that, for most of the parameters, both rural and urban characteristics co-existed and that the process of being transferred to a urban life from a rural life was still ongoing.