Türk Anayasa Hukukunda toplum güvenliğinin sağlanabilmesi için birey özgürlüklerinin sınırlandırılmasının koşulları
The condition of limitation of individual freedom to provide security of society in Turkish Constitutional Law
- Tez No: 440842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ KESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Güvenlik, Anayasa Hukuku, Freedom, Security, Constitutional Law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Özgürlük, insanoğlunun çok eski tarihlerden itibaren üzerinde en fazla fikir üretmeye çalıştığı konulardan birisi olmuştur. Toplumsal hayata geçişle birlikte bireyin güvenlik ihtiyacının sağlanması, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Bu tartışma bireyin güvenliğinin sağlanmasında özgürlüklere getirilecek sınırlandırmanın nasıl ve ne şekilde olacağı ile ilgilidir. Biz de çalışmamızda bireyin ve dolayısıyla da toplumun güvenliğinin sağlanmasında, bireyin özgürlüğüne getirilecek sınırlandırmaların minimize edilmesinin yol ve yöntemlerini ele almaya çalışacağız. Bu amaçla da bireyin temel hak ve özgürlüklerinin yer aldığı ve normlar hiyerarşisinde en üstte yer alan anayasayı tercih ederek, bireyin özgürlüğü ile toplumun güvenliği arasında evrensel hukuk ilkeleri ışığında bir denklem oluşturmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Liberty has been one of the most predominant subject on which humanity has given consideration over the ages. With the advance of more societal life, satisfying the people's need for security has brought a new debate that is about the restrictions on liberty which are likely to ensue once providing security. In this study, we will elaborate on methods that allow minimum constrains and maximum liberty while providing essential security for both individual and society. For this purpose, we will try to equate freedom for individual with security for society in respect to the principles of international law by preferring the constitutional law, as the top of normative hierarchy, that ensures fundamental rights and freedoms for individual.