Turizm sektöründe tüketicilerin mobil teknoloji kabulüne ilişkin bir araştırma
A research about mobile technology acceptance of consumers in tourism industry
  1. Tez No: 440841
  2. Yazar: HULİSİ BİNBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Pazarlaması, Mobil Pazarlama, Mobil Teknoloji, Teknoloji Kabul Modeli, Tourism Marketing, Mobile Marketing, Mobile Technology, Technology Acceptance Model
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Mobil teknolojinin özellikle her yerde ve her zaman kullanılabilmesi özelliği ve avantajı sayesinde mobil pazarlama, büyük bir potansiyele sahiptir. Mobil pazarlama gibi güncel yeni pazarlama araçlarının başarısı, çok büyük ölçüde onun tüketici tarafından kabul edilmesine bağlıdır. Tüketicilerin teknoloji kabul sürecini etkileyen faktörlerin anlaşılması, etkili bir pazarlama stratejisinin geliştirilmesi için önemlidir. Dünyada hızla büyüyen endüstrilerden biri olan turizm sektörü, teknolojik yeniliklerin kullanımında hep ön sırada yer almakta ve teknolojinin yarattığı sinerjinin avantajlarını kullanmaktadır. Tüketiciler seyahatleri öncesinde, sırasında ve sonrasındaki davranışlarının hemen her sürecinde mobil araçları kullanmaktadır. Teknoloji Kabul Modeli'nin (TAM) araştırma modelinin temelini oluşturduğu bu çalışmada, seyahat edenlerin mobil pazarlama uygulamalarına yönelik mobil teknoloji kabulünü etkileyen faktörler ve bu faktörleri etkileyecek değişkenler araştırılmıştır. Ayrıca bu faktörler arasında bir ilişki olup olmadığı ve ayrıca tüketicilerin mobil teknolojiyi kullanmaya karşı tutumlarını etkileyen değişkenlerin neler olduğu da incelenmiştir. Çıkan sonuçlara göre, mobil teknoloji tecrübe düzeyinde sadece akıllı telefon tecrübe düzeyi ile algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı arasında, bununla birlikte dizüstü bilgisayar ile algılanan fayda arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken diğer mobil teknoloji tecrübe düzeylerinde anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Algılanan kullanım kolaylığı ile algılanan fayda arasında; algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı ile kullanmaya karşı tutum arasında; kullanmaya karşı tutum ile davranışsal niyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tüketicilerin kullanmaya karşı tutumları, demografik özelliklere göre incelendiğinde, tutum ile sadece cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken; tutum ile yaş, eğitim durumu ve aylık gelir arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Thanks to the ubiquitous nature and advantage of mobile technologies, mobile marketing has a remarkable potential. The success of the recent marketing tools like mobile marketing depends to a great extent to its acceptance by the consumers. Understanding he factors that affect the consumers' technology acceptance process is important in terms of developing an effective marketing strategy. As one of the rapidly growing industries around the world, tourism has always been in the frontline in terms of using the new technologies and used the advantages of the synergy generated by the technologies. Consumers use the mobile devices almost at all phases before, while and after their travels. In this study, which is designed based on the Technology Acceptance Model (TAM), the factors and relevant variables which affect the acceptance levels of travelers regarding the mobile marketing applications were investigated. Moreover, the correlations between these variables and the factors affecting the consumers' attitudes towards using the mobile technologies were analyzed. The results suggested there are statistically significant correlations between smart phone experiences and perceived usefulness and perceived ease of use in terms of mobile technology experience dimension, as well as between level of laptop experiences and perceived usefulness, while no significant correlations were found between other mobile technology levels. There were also statistically significant correlations between perceived ease of use and perceived usefulness; between perceived ease of use and perceived usefulness, and attitudes towards use; and between attitudes towards use and behavioral intention dimensions. When consumers' attitudes towards using mobile technologies were analyzed according to their demographics, significant differences were found between consumers' attitudes by age, educational background, and monthly income, but not gender.