Nepotizm, algılanan etik liderlik ve firma performansı arasındaki ilişkiler
The relationship among nepotism, perceived ethical leadership and firm performance
  1. Tez No: 441323
  2. Yazar: MURAT MİRASOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU GÖZÜKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kayırmacılık, Nepotizm, Liderlik Tarzları, Algılanan Etik Liderlik, Firma Performansı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
“Nepotizm, Algılanan Etik Liderlik ve Firma Performansı Arasındaki İlişkiler”başlıklı bu araştırmada 50 sorudan ve 4 bölümden oluşan, 5'li Likert ölçeğinin kullanıldığı bir anket çalışması uygulanmıştır. Örneklemi İstanbul, İzmir, Gazimağusa, Girne ve Lefkoşa'da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren aile firmalarında çalışan 200 kişi oluşturmaktadır. Yapılan bu araştırmada katılımcı çalışanlardan elde edilen nicel veriler SPSS 23 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Çalışanlardan toplanan demografik özellikler için tanımlayıcı istatistiklerden olan frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanarak yorumlanmıştır. Araştırmada kullanmış olduğumuz ölçeğin güvenilirliği için Cronbach alpha katsayısı hesaplanmış ve yorumu yapılmıştır. Değişkenler arasındaki etkiyi belirleyebilmek için hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak; nepotizm ve algılanan etik liderliğin, firma performansı üzerinde açıklayıcı etkisi olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research which is titled“The Relationship Among Nepotism, Perceived Ethical Leadership and Firm Performance”a survey that is composed of 50 questions and 4 sections using 5 points Likert Scale is applied. Sample consists of 200 people that are in business in various sectors in Istanbul, Izmir, Gazimagusa and Lefkoşa. In this research, the quantitative data gathered from the participants is analized by the SPSS 23 package programme. For the demographical features gathered from the participants, the descriptive stastisticals which are the frequency, percentage, average and standard deviation are calculated and interpreted. For the reliability of the scale we used in the research, Cronbach alpha factor is calculated and interpreted. In order to define the effect between variables hierarchical regression analysis is done. In conclusion; It is ideantified that nepotism and perceived ethical leadership has an explanatory effect on firm performance. Key Worlds: Favoritism, Nepotism, Leadership Types, Perceived Ethical Leadership, Firm Performance.