Les connecteurs logi̇ques dans les ecri̇ts argumentati̇fs des apprenants Turcs de fle et des locuteurs nati̇fs du Françai̇s: Une etude comparée
Fransızcayı, yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler ile anadil olarak konuşan fransız öğrencilerin kanıtlayıcı metinlerinde kullandıkları bağlama öğeleri: Karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 441333
- Danışmanlar: PROF. AHMET NECMİ YAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kanıtlayıcı metin, bağlama öğesi, sıklık, çeşitlilik, yerindelik, Substitutive text, connectors, frequency, variety, suitability
- Yıl: 2016
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma da, Türkiye'de yüksek öğretim kurumlarında Fransız dilini yabancı dil olarak öğrenmekte olan Türk öğrencilerinin, özellikle yazılı anlatım derslerinde, kanıtlayıcı metin yazma uygulamalarında, kullanımlarına ihtiyaç duydukları, genelde dilbilgisel sorun olarak ortaya çıktığı tespit edilen bağlama öğelerinin; sıklık, çeşitilik ve yerindelik açısından Fransızca ve Türkçe karşılaştırmalı olarak ele alınması amaçlanmıştır. Araştırma evrenini, Adana Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Fransızca Bölümü öğrencileri ile Rouen Üniversitesi Filoloji Bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Veriler; öğrencilerin yazmış oldukları kanıtlayıcı metinlerdeki bağlama öğeleri ile Fransa ve Türkiye'de 2000' li yıllardan sonra ödül almış Fransız ve Türk yazarların deneme eserlerinde kullandıkları bağlama öğelerinin karşılaştırılması ile elde edilmiştir. Araştırma yöntem açısından hem nitel hem de nicel bir çalışmadır. Çalışma sonucunda; Türk öğrencilerin Türkçe kanıtlayıcı metinlerde kullandıkları bağlama öğelerinin, ödül almış Türkçe eserlerdeki bağlama öğeleri ile karşılaştırıldığında kullanım sıklığı ve çeşitilik açısından benzerlik gösterdiği ve örtüştüğü, yerindelik açısından ise dilbilgisel kullanım hatalarının olduğu görülmüştür. Türk öğrencilerin Fransızca kanıtlayıcı metinlerde ise; kullandıkları bağlama öğelerinin, Fransa'da ödül almış deneme eserlerindeki bağlama öğeleri ile karşılaştırıldığında çeşitlilik açısından benzerlik gösterdiği ve örtüştüğü ancak kullanım sıklığı ve yerindelik açısından dilbilgisel kullanım hatalarının olduğu tespit edilmiştir. Fransız öğrencilerinin ürettikleri metinlerdeki bağlama öğeleri ile Türk öğrencilerinin ürettikleri metinlerdeki bağlama öğeleri kıyaslandığında çeşitlilik (başarılı) ve yerindelik açısından dilbilgisel kullanım hatalarının tam olarak benzerlik gösterdiği ve örtüştüğü ancak kullanım sıklığı açısından benzerlik göstermediği ve örtüşmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is evaluating the use of the connectors in written expression classes and substitutive texts by Turkish students studying French as a foreign language at higher educational institutions in Turkey as a grammatical problem in frequency, variety and suitability in a French-Turkish comparative manner. The population consists of the students studying at Adana Çukurova University, Educational Faculty, Foreign Languages, French Department, and the students from Rouen University, Philology Department. The data of the study were obtained by comparing the connectors in the substitutive texts, and the connectors used by award-winning Turkish and French authors after 2000s in France and Turkey. The study is both qualitative and quantitative. It was observed that the connectors used by Turkish students in Turkish substitutive texts showed similarity and overlapped when compared with the connectors used in Turkish works that received awards in terms of frequency and variety, and there were grammatical mistakes on suitability. It was observed in French substitutive texts that the connectors used by Turkish students showed similarity and overlapped on variety when compared with the connectors used in the works that received awards; however, there were grammatical mistakes on frequency and suitability. It was concluded that, when the connectors used by French students in the texts and the connectors used by Turkish students were compared, the grammatical mistakes showed similarity and overlapped on variety (successful) and suitability; however, did not show similarity and overlap on usage frequency.