Üretim işletmelerinde toplam başarı göstergesi anahtarı ve yıllık başarı karnesi oluşturma: Bir uygulama
Creating balanced scorecard and key performance indicator in production businesses: A practical
- Tez No: 441336
- Danışmanlar: PROF. GÖNEN DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Balanced Scorecard, Kurumsal Karne, Dengeli Skor Kartı, Toplam Başarı Göstergesi Anahtarı, Yıllık Başarı Karnesi, Balanced Scorecard, Coorparate Indicator, Total Success Indicator, The Annual Achievement Report
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Teknolojik gelişmeler sonucunda yaşanan küreselleşmenin etkisiyle, sosyal ve ekonomik alanda rekabet ortamı hızla ve sürekli olarak değişmektedir. Artan rekabet sadece ülke sınırları içerisinde kalmadığından, tüm işletmeleri güncel stratejilere sahip ve bunları uygulamaya koymak zorunda bırakmaktadır. Uluslararası düzeyde olduğu gibi, Türkiye'de de bu değişimin farkında olan birçok devlet ve özel sektör kurumları, farklı, uygulanabilir ve kendilerini geleceğe taşıyabilecek strateji arayışına girmişlerdir. Bu arayışlar neticesinde Ülkemizde henüz yeni uygulanmaya başlayan stratejilerden birisi, Balanced Scorecard olarak literatüre giren Türkçe çevirisi ,Dengeli Başarı Göstergesi olmasına rağmen, Kurumsal Karne de denilen , dilimize Toplam Başarı Göstergesi Anahtarı olarak çevrilmiş ve yaygın olarak bu isimle anılan bir yönetim sistemidir. Toplam Başarı Göstergesi olarak birçok kurum ve şirket tarafından benimsenmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Toplam Başarı göstergesi anahtarı ile işletmeler fiziksel varlıkların yanında gayri maddi varlıklar olan, müşteri ilişkileri, iş süreçlerinin akışı, yenilenme kabiliyeti, kalite, çalışanların performansı, bilgi-iletişim teknolojilerinin yeterliliğinin değerlerininde ölçümünü yapabilecek düzeye gelmişlerdir. Kurumlar Toplam Başarı Göstergesi anahtarının uygulanabilmesi için gerekli olan vizyonlarına uygun hedeflerini gerçekleştirebilecekleri ve tüm kaynaklarını vizyonu gerçekleştirmek için yönlendirebilecekleri stratejik plan yapmalıdır. Kurumu bir bütün olarak ele alıp, firma vizyonunu stratejilere ve iş hedeflerine dönüştürmek amacıyla kullanılır. Toplam Başarı Göstergesi, finansal boyut, müşteri boyutu, içsel süreç boyutu, öğrenme ve gelişme boyutu olarak prensipte dört perspektife sahiptir . Kurumların-şirketlerin, uzun vadeli hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacağı bu sistem yaklaşımının değerlendirme aşamasında departman bazlı Yıllık Başarı Karnesi oluşturulmaktadır. Tüm departmanların ortak amaca ulaşmak için odaklandıkları Yıllık Başarı Karnesi uygulanması ve bunun ölçümlenmesi sonucunda ise kurumun, şirketlerin hedefe ne kadar uzak veya yakın olduklarını ortaya çıkaracaktır. Bu karneler hazırlanırken metrik ölçütlerin sübjektif değerlerden çok, objektif değerlere odaklanması başarılı uygulama açısından son derece önemlidir. Bu tez çalışmasında Balanced Scorecard -Toplam Başarı Göstergesi yöntemi incelenerek bu yöntemi uygulamaya yeni almış ve hazır giyim sektöründe ciro ve satış miktarları göz önüne alındığında ülkemizde sektöründe lider olan bir firma ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The impact of globalization which appeared from technological developments changed the competitive environment rapidly and continuously in social and economic fields. As a result of the Increasing competition for business is not limited to the borders of country obligates to have the businesses , the current strategy and putting them into practice. As the international level, Turkey also has many government agencies and private sector organizations that are aware of this change is different, and institutions have applied to enter the research strategy to carry into the future. One of the strategies started to be applied newly in our country of this research results,entered into the international and Turkish literature as Balanced Scorecard , although the Balanced Scorecard, rarely called as Coorparate Indicator , but commonly known as Total Success Indicator Key is a management system which is used by many organizations and companies. With using the Total Successes Indicator , organizations have reached a level that makes the measurements of intangible assets apart from the physical presence as the customer relationship, the flow of business processes, renewal ability, quality, performance of the employees, the value of the adequacy of information and communication technologies. Organizations have to make a strategic plan for the implementation of Total Successes Indicators that is in accordance with the vision , to achieve the vision which they can forward all of their resources. To be used for taking over the organization as a whole to convert the organizational vision into the strategies and business benefits. Total Performance Indicators have four perspectives as , financial perspective, customer perspective, internal process perspective, learning and growth perspective. In the evaluation phase of this system approach that will contribute to achieve the long time goals for organizations-companies, Annual Performance ratings will be created. After Implementing and measuring the success of the annual report card which All departments focused to achieve on their common goals will be showed that companies-organizations benefit how far or close appeared. Preparing on that report card metric criterias rather than subjective values, focusing on the objective value is extremely important for successful implementation. In this thesis Balanced Scorecard -Total Success Indicator method examined by the method of application of a leading company in terms of turnover and apparel industry sales volumes of our country which started to practice newly this method