Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencilerin beslenme ve tüketici davranışları
Nutrition and consumer attitudes of Afyon Kocatepe University students
  1. Tez No: 238343
  2. Yazar: KEZBAN ESEN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Nutrition and Dietetics, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, genetiği değiştirilmiş gıdalar, besin tercihleri, organik gıdalar, öğrenci, Nutrition, Genetically Changed Foods, Nutriment Preferences, Organic Foods, Student
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma Afyonkarahisar ilinde bulunan 2007-2008 eğitim öğretim yılında il ve ilçe merkezlerinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı değişik bölümlerde okuyan yaklaşık 23000 üniversite öğrencisinin besin tercihleri ve beslenme bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür.Öğrencilerin çoğunluğunun (%48.5) günde 3 öğün yemek yemeyi tercih ettiği, babası yüksekokul veya üniversite mezunu olan öğrencilerin %16,6 ile günde 4 ve üzeri öğün yemeyi tercih ettikleri, öğrencilerin kaldıklara yere göre öğün sayısına bakıldığında ise günde 3 öğün yemek yiyenlerin en fazla aile veya akrabalarının yanında kalan öğrenciler olduğu görülmüştür (%60.2).Öğrencilerin çoğunluğu %40.8 ile fast food yemekleri tercih ederken %47.9'u ev yemeklerinin tercih etmiştir. Köyde yaşan öğrencilerin en çok (%61.3) ev yemeklerini tercih ettikleri görülürken il ve ilçede yaşan öğrencilerin köyde yaşayan öğrencilere göre daha fazla fast food tarzı yemekleri tercih ettikleri görülmüştür. Devlet yurdu ve özel yurtlarda kalan öğrenciler %50 oranında fast food yemekleri tercih etmişlerdir.Yemek alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin dağılımına bakıldığında öğrencilerin çoğunluğu kaldığı yeri bu faktörlerin başında görmüşlerdir. Öğrencilerin %48.4'ü ekmek grubunu tüketirken, %21.6'sı et grubunu, %14.7'si sebze grubunu, %9.5'i süt-yoğurt grubunu ve %5.8'i meyve grubunu tüketmektedir.Öğrencilerin %44.1'inin organik gıdalar hakkında bilgisi varken 13.9'u bilmemektedir. Genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkında ise öğrencilerin %45.2'sinin bilgisi varken %36.2'si bilmemektedir.
Özet (Çeviri)
This research was planned and conducted to assess the nutritional preferances and knowledge level of aproximately 23000 students in different departments of Afyon Kocatepe University, in 2007-2008 education period, in city and country towns of Afyonkarahisar.While most of the students (48.5%) prefered to take 3 meals a day, 16.6% of the students whose fathers graduated from university or academy prefered to have ?4 meals/day. Regarding the place where they live, it was found that the students who had 3 meals/day were those who lived with their families or relatives (60.2%).The 48.8% of the students prefered fast food while 47.9% of them prefered home made food. The students who lived in rural mostly (61.3%) prefered home made food but the students living provincials prefered fast food more. The students living in governmental and private dormitories prefered fast food in a 50% ratio.Regarding the distribution of factors affecting the food routines; most of the students expressed the living place as the first factor. While 48.4% of the students consumed bread; 21.6% of them consumed meat group, 14.7% vegetable group, 9.5% of them milk ? yoghurt group and 5.8% fruit group.While 44.1% of the students have information about organic foods; 13.9% of them don?t have enough information about the subject. Also, 45.2% of the students have knowledge about organisms that are changed genetically (OCG); but 36.2% of them don?t have any information.