Türkiye'de KOBİ'lerin ekonomik kalkınma üzerindeki rolü: Adana ili örneği
The role of small and medium-sized enterprises in the economic development of Turkey: City of Adana as an example
  1. Tez No: 441361
  2. Yazar: RECEP MACİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA KABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, ölçek ekonomileri, ekonomik büyüme, bölgesel gelişim, SMEs, economies of scale, economic growth, regional development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
1980'li yıllarda ölçek ekonomilerinde yaşanan sorunlar, global düzeyde yaşanan finansal ve ekonomik krizin etkisiyle, büyük ölçekli birimlerin değişiklikler karşısında uyum sağlayabilme becerilerindeki hayal kırıklıkları karşında KOBİ'lerin önemi ortaya çıkmış ve bu birimlerin ekonomik avantajları yanında sosyal etkilerinin önemi anlaşılmaya başlanmıştır. Yeni teknoloji geliştirmede ve hızla değişen piyasa şartlarına uyum sağlamada KOBİ'lerin sahip olduğu esneklik büyük önem arz ettiği ve bu nedenle çok hızlı değişen dünya piyasalarına büyük ölçek ekonomileriyle değil, KOBİ'ler vasıtası ile ulaşılabileceği artık böylece tüm dünyada kabul edilmektedir. Bu çerçevede tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de KOBİ'lerin kalkınmadaki önemi anlaşılmıştır. Türkiye Ekonomisi'nin de dinamik ve sürükleyici unsurlarından biri olan KOBİ'ler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki ekonomik büyüme ve bunun bölgesel gelişmeye katkısı açısından son derece önemlidir. Bu çalışma ile KOBİ'lere yönelik Dünya uygulamaları ve ülkemiz uygulamaları karşılaştırmalı incelenmiştir. KOBİ'lerin yapısal sorunları üzerinde durulmuş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Adana İli özelinde KOBİ'lerin durum analizi yapılmış, il ekonomisine yönelik sorunlar tespit edilmeye ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of small and medium-sized enterprises (SMEs) has been realized since there were dramatic disappointments in the adaptability of large-scale units to changes due to issues with economies of scale and the global financial and economic crisis of the 1980s. In addition to the economic advantages of SMEs, the importance of their social effects has also been realized. Their flexibility is crucial for adapting to new technologies and volatile market conditions, and rapidly-changing world markets are accessed, not by large-scale economies, but by SMEs. These facts are now accepted worldwide. The importance of SMEs in development has been understood by our nation, as in the entire world. SMEs—one of the dynamic and driving elements of Turkey's economy—are quite important, as in the entire world, for our nation's economic growth and the contribution of its growth to regional development. This study compares Turkey's SME practice to international practices. Structural issues were focused, and solutions were presented. An analysis of the status of SMEs in Adana was performed, the city's economic issues were determined, and solutions were proposed.