The influence of brain-compatible learning on English language proficiency of adult learners
Beyin-uyumlu öğrenmenin yetişkin öğrencilerin İngilizce yeterlikleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 441366
  2. Yazar: GÜLTEN KOŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi ve öğrenimi, beyin-uyumlu öğrenme, beyin-uyumlu öğrenme prensipleri, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenler, yetişkin öğrenciler, English language teaching and learning, brain-compatible learning, brain-compatible learning principles, EFL learners, adult learners
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Alan yazınına şimdiye kadar kazandırılmış olan yaklaşım ve metotlar göz önünde bulundurulduğunda, İngilizce öğretiminin kalitesini arttırmak adına farklı yaklaşım ve metot arayışlarının yeni bir durum olmadığı görülmektedir. Bahsi geçen amacı gerçekleştirebilmek için son dönemlerde yapılan girişimlerden birisi beyin-uyumlu öğrenme prensiplerinin öğrenme ortamlarında uygulanmasıdır. İlgili alan yazını incelemesi, araştırmacıyı beyin-uyumlu öğrenmenin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkin öğrencilerin dil yeterliği üzerindeki etkisini araştırmaya yöneltmiştir; çünkü alan yazını bu konuda az sayıda çalışmayı içerisinde barındırmaktadır. Karma yöntemli araştırma tasarımına sahip olan bu çalışma, 53 üniversite hazırlık sınıfı öğrencisinin katılımıyla yürütülmüştür. Denek grubundaki toplam katılımcı sayısı 27 iken kontrol grubundaki katılımcı sayısı 26'dır. Denek grubundaki katılımcılara 336 saat boyunca beyin-uyumlu öğrenme prensipleri doğrultusunda İngilizce öğretilirken, kontrol grubundaki katılımcılara çalışmanın yürütüldüğü süre zarfında konu anlatımı metodu gibi metotları içerisinde bulunduran geleneksel yöntemle İngilizce öğretilmiştir. Ön muafiyet ve son muafiyet sınav sonuçları, duralama sınavı sonuçları, beyin-uyumlu öğrenme hakkındaki görüş anketi, dil öğrenme inançları envanteri, öğrenme stilleri envanteri, yaşanılmış İngilizce öğrenme tecrübeleri anketi, hemisferik durum işaretçisi, iki yarı-yapılandırılmış anket, öğrenici günlükleri ve öğretmen günlüğüyle toplanan veri SPSS 22 ve MAXQDA 11 kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizi neticesinde elde edilen bulgular, denek grubu katılımcılarının son muafiyetten aldıkları notlarla kontrol grubundaki katılımcılardan daha başarılı olduklarını ortaya koymaktadır ki, bu da beyin-uyumlu öğrenmenin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkin öğrenicilerin dil yeterlikleri üzerinde olumlu etkisinin olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The quest for finding out new methods or techniques in an effort to ameliorate the quality of English language teaching is not a new phenomenon in view of the approaches and methods having been introduced to the literature heretofore. One of the current initiatives embarked on to accomplish the mentioned objective involves the implementation of brain-compatible learning principles in learning environments. The review of the related literature has led the researcher to carry out a study in order for investigating the impact of brain-compatible learning on adult EFL learners' language proficiency as scarce number of research has been conducted on the topic of concern so far. This study having a mixed methods research design was conducted with the participation of 53 university prep class learners. The focus group was comprised of 27 learners while the remaining participants, 26 participants, took part in the study in the control group. The participants in the focus group were subjected to the intervention in brain-compatible learning principles for 336 hours while the ones in the control group were traditionally taught such as being subjected to lecture method in the duration of the study. The data collected by pre-post proficiency exam results, retention exam results, perceptions about brain-compatible learning questionnaire, beliefs about language learning inventory, learning styles inventory, lived English language learning experiences questionnaire, hemispheric mode indicator, two semi-structured interviews, learners' diaries and teacher's diary were analysed by employing SPSS 22 and MAXQDA 11. The findings attained from the analysis of the data reported that the focus group participants outperformed the control group participants in the post-proficiency exam, which indicates that brain-compatible learning has a positive influence on adult EFL learners' language proficiency.