İlköğretim Türkçe dersi dördüncü sınıf öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of fourth grade Turkish curriculum in terms of teachers opinions
  1. Tez No: 441414
  2. Yazar: GÜLİSTAN AÇMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, program geliştirme, program değerlendirme, Turkish lesson, curriculum development, curriculum evaluation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı 2009-2010 yılında uygulanan dördüncü sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan okuma, yazma, konuşma, dinleme, görsel okuma ve görsel sunu becerilerinin ilköğretim dördüncü sınıf öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Bu temel amaç doğrultusunda ayrıca ilköğretim dördüncü sınıf öğretmenlerinin Türkçe Dersi Öğretim Programı'ndaki tüm becerilere ait kazanımlar, etkinlikler, yöntem ve teknikler, araç-gereçler ile ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkındaki görüşleri de belirlenmiştir Araştırmada, öğretmenlerin Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan okuma, yazma, dinleme, konuşma, görsel okuma ve görsel sunu becerileri ile ilgili görüşlerini belirlemek amacı ile nitel ve nicel verilerin beraber toplandığı karma yöntemlerden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2009-2010 eğitim öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerinde (Seyhan- Yüreğir- Çukurova- Sarıçam) bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan dördüncü sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel örneklemini belirlemek amacıyla, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında, Adana ilinin merkez ilçelerinde (Seyhan- Yüreğir-Çukurova ve Sarıçam) bulunan ilköğretim okulları sosyoekonomik düzeylerine (alt, orta, üst) göre sınıflandırılmış ve oransız küme örnekleme yöntemi ile bu okullar arasından 41 ilköğretim okulu seçilmiştir. Araştırmanın nicel örneklemini seçilen 41 ilköğretim okulunda görev yapan dördüncü sınıf öğretmenleri (175) oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel çalışma grubunu oluşturmak için anket uygulanan 41 ilköğretim okulu alt, orta ve üst sosyoekonomik düzey olarak sınıflandırılmıştır. Boyutsal örnekleme kullanılarak her sosyoekonomik düzeyi temsil edecek şekilde 10 öğretmen araştırmanın nitel örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada toplanılan nicel verilerin analizinde frekans, yüzde ve aritmetik ortalama teknikleri kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 11.5 programıyla çözümlenmiştir. Araştırmada nitel veriler, içerik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin çoğunluğu genel olarak uygulanan Türkçe programı ile ilgili olumlu görüşlerde bulunmuşlardır. Öğretmenler Türkçe programının uygulanmasına en büyük engel olarak sınıf mevcutlarının fazla olmasını ve okuldaki araç-gereçlerin eksikliğini göstermiştir. Öğretmen görüşlerinin tüm öğrenme alanları için benzer olduğu görülmüştür. Görsel okuma ve görsel sunu öğrenme alanları için çok büyük olmamakla beraber katılım yüzdelerinin farklılaşması dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the reading, writing, listening, speaking, visual reading and visual presentation skills included in Turkish Curriculum -which has been valid since 2009-2010 academic years for the 4th grade of elementary schools - according to teachers' views. In addition to this overall objective of the study, elementary school 4th grade teachers' opinions about students' acquisitions, activities, methods and techniques, materials and lastly, measurement and evaluation were investigated. To determine teacher's opinions about reading, writing, listening, speaking, visual reading and visual presentation skills in the Turkish curriculum, convergent parallel mixed methods design in which qualitative and quantitative data were collected together was used. The population of this study is fourth grade teachers who work in Adana's central districts (Seyhan, Yüreğir, Çukurova and Sarıçam), in 2009-2010 academic year. To determine the quantitative sample of this research, elementary school in Adana's central districts (Seyhan, Yüreğir, Çukurova and Sarıçam) were classified in terms of their socio-economic level and 41 schools were chosen using randomly cluster sampling method. Quantitative sample of this research consists of 175 fourth grade teachers working in these 41 elementary schools. To determine the qualitative sample of this research 41 elementary schools in which questionnaires were applied were classified as low- middle and high socioeconomic levels. 10 teachers constitute the qualitative sample of this research caring that all of the socioeconomic levels were represented in this research using dimensional sampling. In this research a questionnaire and a semi-structured interview form which developed by researcher were used. In this research, quantitative data were calculated in terms of frequency, percentages and arithmetic mean. Data were calculated on the computer with SPSS 11.5 packet program. Content analysis was conducted to analyze the qualitative data. As a result of the study it was determined that majority of the teachers have positive opinions about Turkish curriculum. Besides, it is found that teachers think that the biggest obstacles in implementing Turkish curriculum are crowded classes and the lack of materials. It was seen that teachers' opinions were similar for all of the learning areas. It is remarkable that there are few differentiations about percentage of agreement in terms of visual reading and visual presentation learning areas.