Kağıt katkılı bünyelerde pekişmiş astar uygulamaları ve bir sergi
Reinforced primer in paper added body applications and an exhibition
  1. Tez No: 857745
  2. Yazar: FİLİZ SİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. PINAR ÇALIŞKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kağıt katkılı bünye, paperclay, pekişmiş astar, sinter astar, Paper added clay, paperclay, sintering, slip
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Uluslararası litaretürde 'paperclay' olarak kullanılan kağıt katkılı çamur: kağıt hamuru haline getirilen kağıdın, döküm çamuru kıvamındaki seramik çamuru ile karıştırılmasıyla elde edilen bir karışımıdır. Seramik sanatı gerek çamurlar, sırlar, astarlar, bünye oluşturma, pişirim teknikleri, dekor ve gerekse alternatif pişirim teknikleriyle sanatçıya oldukça geniş bir tasarım ve yaratım olanağı sunmaktadır. Kağıt katkılı bünyeler de bu olanaklardan biridir. Anadolu'da, Mezopotamya'da, Afrika'da, Çin'de ve daha sonra Japonya'da geleneksel kağıt yapımında kullanılan çay ve bazı bitkisel lifler, kil karışımlarında da kullanılmıştır. Tarihsel süreçte seramik bünyeye katkı olarak ilk aklımıza gelen malzeme (M.Ö. 7000) kerpiçtir. Kerpicin pişirimi ise Mezopotamya'da M.Ö. 4000'e tanımlanmaktadır. Batı Avustralya'lı Jaromir Mike Kusnik, kağıt katkılı seramik bünye denemelerine ise 1980'lerde başlamıştır. Kağıt katkılı seramik bünyeler, geleneksel killer ile karşılaştırıldığında; kil ve selüloz liflerinin oluşturduğu konstrüktif yapısı nedeniyle olağanüstü çalışma özgürlüğü ve kolaylığına sahiptirler. Kağıt katkılı bünyelerin mukavemetleri yüksektir, çatlama ve çarpılıp yamulmaya karşı dirençlidirler, her durumda eklenebilme özelliğine sahiptirler, ilk pişirimde sırlanabilirler, ya da astarlanabilirler. Astarlar, hammadde, enerji kaynakları ve zamanın tasarruflu kullanılması açısından da çok önemli ve değerli bir malzemelerdir. Bu çevre duyarlılığı bakımından da ayrıca dikkate değerdir. Büyük boyutlarda tasarlanan; endüstriyel ya da sanatsal seramik üretimlerini pekişmiş astar uygulaması ile sırlamaya gerek kalmadan, dış etkilere de dayanıklı halde gerçekleştirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Paper-added clay used as 'paperclay' in the international literature, is a mixture obtained by mixing paper pulped with ceramic mud in the consistency of casting clay. Ceramic art offers the artist a wide range of design and creation opportunities with clays, glazes, slips, body creation, firing techniques, decoration and alternative firing techniques. Paper-based structures are one of these possibilities. Tea and some plant fibers used in traditional paper making in Anatolia, Mesopotamia, Africa, China and later in Japan were also used in clay mixtures. In the historical process, the first material that comes to our mind as a contribution to the ceramic body (7000 BC) is adobe. The firing of adobe dates back to 6000 BC in Mesopotamia. It is defined as 4000. Jaromir Mike Kusnik from Western Australia started experimenting with paper-reinforced ceramic bodies in the 1980s. Compared to paper-added ceramic bodies, traditional clays; They have extraordinary working freedom and ease due to their constructive structure formed by clay and cellulose fibers. Paper-reinforced bodies have high strength, are resistant to cracking and warping, have the ability to be added in any situation, and can be glazed or slip during the first firing. Slips are very important and valuable materials in terms of efficient use of raw materials, energy resources and time. This is also noteworthy in terms of environmental sensitivity. Designed in large sizes; It is possible to produce industrial or artistic ceramics with the application of reinforced primer, without the need for glazing, and in a way that is resistant to external influences.