The determinants of external auditor selection in terms of firm and ipo characteristics: Evidence from BIST
Firma ve halka açılma özellikleri açısından dış denetim şirketi seçimi: BIST üzerine bir araştırma
- Tez No: 441466
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU ESRA ASLANERTİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Denetim, Dış Denetim Firması Seçimi, Firma Özellikleri, Halka Arz, External Audit, Auditor Selection, Firm Characteristics, Initial Public Offering
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma temel olarak, 2009'dan 2013'e kadar olan dönemde Borsa Istanbul (BIST) Türk şirketleri örnek alınarak, firma karakteristiği ve halka arz karakteristiğinin bağımsız dış denetim şirketi seçimini üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Firma yaşı, firma büyüklüğü, yabancı ortaklık, uluslararası çeşitlendirme, piyasa-defter değeri ve varlık devir hızının kaliteli 4 Büyükler-Diğerleri ayrımında, bağımsız dış denetim şirketi seçimi ile pozitif ilişkisi incelenmiştir. Ampirik bulgular, satışlardaki büyüme, zarar, varlıkların getirisi, borçluluk ve likiditenin bağımsız dış denetim şirketi seçimini etkilediği hipotezi ile çelişmektedir. Ayrıca kurumsal yönetim endeksinde yer alan firmaların 4 büyükler ile çalışmayı tercih ettiği ama gözaltı pazarı firmalarının bunu tercih etmediği saptanmıştır. Halka açılma karakteristiği olarak; halka arz yaşı, halka arz büyüklüğü, prestijli aracı kurumun bağımsız dış denetim şirketi seçimi ile pozitif ilişkisi bulunmaktadır (4 Büyükler-Diğerleri). Bu araştırmanın sonucu, firma yaşı ile ve halka arz yaşı arasında yüksek bir korelasyon olduğu sonucunu göstermektedir. Bu araştırma bağımsız dış denetçi seçimi açısından firma özelliklerini ve halka arz özelliklerini birlikte dikkate alarak bağımsız dış denetim literatürünü genişletmektedir. BIST firmaları için bu çalışma, diğer bağımsız denetim kalitesini etkileyen bağımsız dış denetim ücreti ve bağımsız dış denetimin halka arz sürecindeki firmalara etkisi araştırılarak genişletilebilir. Birlikte değerlendirildiğinde elde edilmiş olan sonuçlar, bazı firma karakteristiklerinin ve halka açılma durumunun, bağımsız denetçinin seçimini geliştirdiğine dair sinyal aracı olarak hizmet ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study mainly aims to measure the impact of firm characteristics and initial public offering (IPO) characteristics on external auditor selection, by examining a sample from Istanbul Stock Exchange (BIST) Turkish firms over the period 2009 to 2013. It was investigated that the firm's age, firm size, foreign ownership, international diversification, market to book and total asset turnover are positively associated with auditor selection in terms of Big 4/Non-Big 4 diversification. The empirical evidence contradicts the hypothesis that sales growth, loss, return on assets (ROA), leverage and liquidity have an impact on external auditor selection. Also it was determined that the firms which are in the corporate governance index prefer to work with Big 4, but watchlist companies don't. The IPO characteristics such as; IPO age, issue size, prestigious underwriter are positively associated with auditor selection (Big 4/Non-Big 4). The results of this research also indicate that there is a high correlation between firm age and IPO age. This research extends the auditor choice literature by taking firm characteristics and IPO characteristics into account together in terms of auditor selection. This study could be extended by examining other audit quality determinants such as audit fee and audit firm effects to firms which are in IPO process, for BIST. In addition to all, our results suggest that some of firm characteristics and IPO characteristics serve as a signaling device that enhances auditor selection.