The impact of internal audit function on the quality of financial reports in Libyan commercial banks
Libya ticari bankalarında iç denetim fonksiyonunun finansal raporların kalitesi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 929829
  2. Yazar: OMAR KHALID ABDULRAHMAN MUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iç denetim, mali raporların kalitesi, bağımsızlık, ticari bankalar, internal audit, quality of financial reports, independence, commercial banks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
İç denetim, finansal kuruluşların hedeflerine ulaşabilmeleri ve varlıklarını koruyabilmeleri için önemli ve bütünleşik işlevlerden biridir.Literatürde iç denetim işlevine, başta Libya olmak üzere çoğu gelişmekte olan ülkede kalitenin artırılması amacıyla çok fazla ilgi gösterilmemiştir. finansal raporlar iç denetim uygulamalarının yeterli düzeyde uygulanmasını gerektirir. Bu açıdan bakıldığında amaç, iç denetimin belirleyicileri olan bağımsızlık, iç denetimin belirleyicilerine bakarak Libya ticari bankalarında iç denetimin finansal raporların güvenilirliği ve kalitesi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. verimlilik, yönetim desteği, iç denetim standartları, iç denetim komiteleri ve iç gözetim. Çalışmanın hedeflerine ulaşması için, birincil verileri analiz etmek için niceliksel yöntem izlendi ve 366 anketten oluşan rastgele bir örnek alındı. Libya ticari bankalarında ana departman, şube ve bölümlerdeki çalışanların yanı sıra denetim komitesi başkanları ve üyeleri de dahil olmak üzere, verileri analiz etmek ve tanımlayıcı ve çoklu analizler yoluyla hipotezleri seçmek için SPSS istatistik sistemi kullanıldı. Sonuçlar, altı iç denetim bileşeni ile Libya ticari bankalarındaki mali raporların kalitesi, özellikle de iç denetim hedeflerine ulaşmada bağımsızlığın etkinliği arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Üst Yönetim Kurulu ile doğrudan iletişim halinde olunması ve bu komitelerde uzmanların bulunmasının gerekliliği, çalışanların eğitilmesi yoluyla üst düzey yönetimin desteklenmesi ve iç denetim fonksiyonunun geliştirilmesinin finansal kuruluşların finansal performansının artırılmasının önemini ortaya koymuştur. İç denetim standartlarına uymanın risk yönetimi ve yönetişimin iyileştirilmesine olan katkısı vurgulanmıştır.Bu çalışma, iç denetçilerin rollerinin iyileştirilmesine, denetim fonksiyonunun geliştirilmesine ve paydaşların güveninin arttırılmasına yardımcı olarak katkıda bulunmaktadır. Mali raporların güvenilirliği, aynı zamanda iç denetimi etkileyen faktörlerin iyi anlaşılması ve bu sorunların çözülmesi yoluyla iç denetim fonksiyonunda görev yapan akademisyenlere ve uygulayıcılara yardımcı olmaya da katkıda bulunur.İç denetim alanındaki eğitim kurslarının kapsamı genişletilmeli, yetkin ve yetkin kişiler seçilmelidir. Bu mesleğe uygun nitelikli denetçilerin görevlendirilmesi ve çalışan sayısının artırılması için çalışmalar yapılması Tüm finansal kuruluşların iç denetim departmanlarında.
Özet (Çeviri)
Internal audit is one of the important and integrated functions in financial institutions to achieve their goals and preserve their assets. Although there has not been much interest in the internal audit function in the literature in most developing countries, especially Libya, increasing the quality of financial reports requires adequate application of internal audit practices. From this standpoint, the goal is research aims to study the impact of internal auditing on the reliability and quality of financial reports in Libyan commercial banks By looking at the determinants of internal auditing, independence, efficiency, management support, internal auditing standards, internal control and internal audit committees, in order for the study to achieve its objectives, the quantitative method was followed to analyze the primary data and a random sample of 366 questionnaires was taken for the internal audit employees in the main departments, branches, and divisions, also the heads and members of the audit committees in commercial banks Libyan. The SPSS statistical system was used to analyze the data and choose hypotheses through descriptive and multiple analyses. The results highlighted in a positive relationship between the six internal audit components and the quality of financial reports in Libyan commercial banks, specifically the effectiveness of independence in achieving internal audit objectives. The finding of the study also indicated the independence of the internal audit committees due to their direct communication with the Supreme Council of Directors and the necessity of having experts for these committees. The study revealed the importance of supporting senior management through training employees and developing the internal audit function, which in turn leads to raising the financial performance of financial institutions. It confirmed on the contribution of following internal audit standards to improving risk management and governance. This study contributes by improving the roles of internal auditors, improving the audit function, and helping increase the confidence of external stakeholders, such as investors, in the credibility of financial reports. It also contributes to helping academics and practitioners of the internal audit function through a better understanding of the factors affecting internal audit and solving these problems, as the scope of training courses in the field of internal auditing should be expanded, selecting competent and well-qualified auditors for this profession, and working to increase the number of employees in the internal audit departments of all financial institutions.