Cumhuriyetten günümüze insan kaynakları politikası
Human resources policy from republic to present
  1. Tez No: 441476
  2. Yazar: TÜLAY ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Politikası, Türkiye'deki İnsan Kaynakları Politikası, Makro Boyutta İnsan Kaynakları Politikası, Human Resources Policy, Human Resources Policy in Turkey, Human Resources Policy in Macro Dimension
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 390
Özet
İnsan kaynakları politikası, makro anlamda, bir ülkenin insangücü ile ilgili tercih ve kararlarının sonucu olarak ortaya çıkar. İnsan kaynakları politikası, farklı politika alanlarındaki makro boyutlu, ülkelerin geleceğini belirleyen kurallar bütünüdür. Bu çalışmada; insan kaynakları politika alanları, Cumhuriyet'ten günümüze Türkiye'nin insan kaynakları politikası ve bu politikalar açısından gelecekte oluşacak eğilimler incelenmiştir. İnsan kaynakları politikasının toplumsal değişimi gerçekleştirme gücü de dikkate alınarak, politika alanlarında yapılanlar ve gelecekteki beklentiler ele alınmaktadır. Toplumsal kalkınma ve insan kaynakları politikası arasında kuvvetli bir bağ olduğu bilinmektedir. Politika alanları olarak incelediğimiz eğitim ve kültür, bilim ve teknoloji, istihdam, demografi, sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal içerme başlıklarında ulusal ve uluslararası anlamda alınan kararlar ülkelerin gelecekte bulunacakları yeri belirlemektedir. Bu anlamda politika alanlarında geliştirilecek etkin ve sürdürülebilir politikalar gelecekte ülkelerin bulunacağı yeri belirlerken, mikro anlamda işletmelerin durumunu ve insan kaynağının da niteliklerini belirleyecektir. Çalışmamızda tarihsel olarak incelediğimiz Türkiye'de, en kapsamlı ve en etkili insan kaynakları politikasının Cumhuriyet'in ilk yıllarında ortaya çıktığı ve sonraki dönemlerde de insan kaynakları politikasının belirlenmesinde özellikle kalkınma planlarının etkin olduğu görülmektedir. Örneğin bir dönem mesleki eğitim daha çok ele alınan bir konu olurken başka bir dönem yaşam boyu öğrenme ya da sosyal güvenlik kararları daha ağırlıklı olmuştur. Tüm bu kararlar da hem ülkenin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik durumdan hem de küreselleşmeden etkilenmektedir. İnsan kaynakları politikasıyla az gelişmişlikten gelişmişliğe ilerleyen pek çok ülke örneği bulunmaktadır. Her ülke kendine özgü biçimde, ülkenin dinamiklerine uygun olarak belirlediği politikalarla kalkınmasını sağlayabilmektedir. Dünya devamlı ve çok hızlı bir değişim içindedir, Türkiye de bu değişimi yaşamaktadır. Bilgi teknolojilerinin getirdiği bu değişim ülkelere pek çok fırsatı ve sorunu aynı anda sunmaktadır. Bu fırsatlar ve sorunlar karşısında insan kaynağını koruyacak ve geliştirecek politikalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkelerin politikaları, bu fırsatlardan ne denli yararlanacaklarını ve sorunlarla nasıl baş edeceklerini göstermektedir. Değişimin yönünü belirleyen kararların bütünü insan kaynakları politikasını oluşturmaktadır. Çalışmamızda da Türkiye'deki insan kaynakları politikası dönemler itibariyle incelenmekte ve gelecek için yapılması gerekenler ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human resources policies occur as a consequence of country's decisions related to manpower in macro dimension. Human resources policies are the all rules in many different fields on macro-sized applied that determines the future of the country's. In this study, human resources policy areas and Turkey's human resources policy from republic to present is examined. It is known that between human resources policy and social devolopment have a strong correlation. The decisions in the human resources areas taken national and international level determine where they are the future of the country. In this sense, this policy area will be developed in an effective and sustainable policies that will determine where to locate the future of the counrty, and micro sense will determine the status of the business and the quality of the human resources. In our study, we examined historically in Turkey, it is seen that occur in the most comprehensive and effective human resources policy in the early years of the republic. In the next period it is seen to be effective in determining the human resources policies of the development plan. For example, a period has been a topic discussed vacational traning more, and the different period discussed life long learning or social security. All these decisions are affected as well as the socio-economic situation in the counrty and globalization. Thanks to it is human resources policy, there are many examples of countries moving from underdevelopment to development. Every country in it is own way, can ensure the country's development through appropriate policies accordance with it's own dinamics. The world is expriencing rapid and continuous change, and also Turkey is experiencing these changes. This change brought about by information techonology offers many opportunities and problems at the same time. In the face of opportunities and challenges it is required the policies that protect and develop the human resources. Country's policies shows how these opportunities to deal with the problems and how they benefit. The whole of rules that determine the direction of the change is the human resources policy. In our study, it is also analyzed the human resources policy in Turkey historically and discussed what to do for the future.