Smyrna su yapıları
Water related structures of Smyrna
  1. Tez No: 441512
  2. Yazar: SARP ALATEPELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Smyrna, hidrografya, su kaynağı, su yolu, su kemeri, sarnıç, kanal, hamam, Smyrna, hydrography, water sources, aqueduct, bridge, cistern, channel, bath
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Smyrna İÖ 4. yüzyılın sonunda Bayraklı'daki eski yerinden Pagos/Kadifekale ile deniz arasındaki yamaçlara taşınmış ve burada yeni bir kent olarak yeniden tasarlanmıştır. Kentin yeniden kurulduğu alan, korunaklı ve uygun koşullara sahip bir liman, bu limandaki ticari etkinliği besleyebilecek bir art ülke, savunma kolaylığı sağlayan topografya gibi farklı olanaklar sunmaktadır. Bununla birlikte kentin kurulacağı yerin seçiminde gözetilen en önemli kriterlerden biri hiç kuşkusuz bir kent için vazgeçilmez olan su tedariki ve alt yapısının varlığı olmalıdır. Smyrna yeni yerinde yeniden kurulduktan sonra asla terk edilmemiş, limanın varlığı kentin aynı yerde günümüze değin yerleşim görmesine neden olmuştur. Bu durum yüzyıllardır kesintisiz olarak varlığını sürdüren çok katmanlı bir kent strüktürü ve kültürü oluştururken antik kentin yoğun olarak tahrip edilmesine ve bütünlüğünü kaybetmesine yol açmıştır. Smyrna'nın su ile ilişkili yapılarının da bu tahribattan yoğun olarak etkilendiği görülmektedir. Bu çalışma kapsamında Smyrna/İzmir kentinin su ile ilişkisi Antik Dönem'den başlayan tarihsel süreç içerisinde, farklı disiplinler tarafından sağlanan veriler ışığında bir bütün olarak incelenmiştir. Bu çerçevede konu ile ilgili mevcut arkeolojik veriler bir araya getirilerek tek bir kent planı üzerine işlenmiş, günümüzde tespit edilemeyen yapı ve sistemlere ait bilgiler ise farklı kaynaklardan karşılaştırmalı olarak derlenmiştir. Böylece kentin su ile ilişkisi ile ilgili bazı sonuçlar ortaya konmaya ve suyun kent tarihi, kültürü ve sosyal hayatındaki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Smyrna has been relocated to the slopes of Mount Pagos at the end of 4th century B.C. and planned as a new city. New location of the city offers a sheltered harbour, an hinterland to provide for the trade activity in this harbour and a topography providing easy defense. Among these one of the most important reasons for choosing this spot for the new city should have been water sources and infrastructure. After Smyrna has been relocated its has always been settled in the same spot and never been abandoned thanks to its harbour. This has led to the creation of a multi-layered city structure and the destruction of its ancient heritage. Water related structures of Smyrna have also been affected by this. In the scope of this study relation of Smyrna with water during antiquity will be studied in the light of data provided by many different disciplines. In this context archaeological data has been processed on the city map and the other water structures that cannot be identified today has been comparatively compiled through many different sources. This data is used to determine city's relation with water and the place of water in city's historical, cultural and social evolution .