Türk Ceza Kanununda rüşvet suçu
Bribery in Turkish Penal Code
  1. Tez No: 441513
  2. Yazar: AHU KARAKURT EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Rüşvet, Kamu Görevlisi, Basit Rüşvet, Nitelikli Rüşvet, Ticari Rüşvet, İrtikâp, Görevi Kötüye Kullanma, Nüfuz Ticareti, Corruption, Bribery, Public Official, Simple Bribery, Aggravated Bribery, Bribery in Private Sector, Extortion, Misconduct, Trading in İnfluence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 511
Özet
Rüşvet temel bir yolsuzluk türüdür. Rüşveti salt ulusal kamu görevlileriyle ilgili bir sorun olarak değerlendiren yaklaşım günümüzde terk edilmektedir. Bu değişim süreci rüşvetle mücadelenin en önemli ve eski araçlarından olan suç hâline getirmeyi etkilemektedir. Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere göre kamu görevlileriyle ilgili rüşvet fiillerinin suç hâline getirilmesi yeterli değildir. Yabancı kamu görevlileri ve uluslararası görevlilerle ilgili rüşvet ile özel sektördeki ticari faaliyetler sırasında gerçekleştirilen nitelikli rüşvet de suç hâline getirilmelidir. Sıralanan rüşvet fiillerinin etkin, orantılı ve iadeye imkân verir biçimde cezalandırılması sağlanmalıdır. Türk Ceza Kanunu'nun 252. maddesinde rüşvet suçu karşılaşma suçu vasfı taşıyan bir suç olarak düzenlenmiştir. Çalışmada temel amacımız hukukumuzda rüşvet suçunu içtihat ve literatür taraması yaparak incelemek, benzer suç tiplerinden ayırt etmek ve rüşvet suçuna ilişkin düzenlemeleri uluslararası sözleşmeleri de dikkate alarak olması gereken hukuk açısından tartışmaktır. Bu amaç doğrultusunda ilk bölümde bir yolsuzluk türü olarak rüşvet kavramı, rüşvet suçlarının tarihi gelişimi, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde rüşvet suçları incelenmiş, karşılaştırmalı hukuk başlığı altında Amerikan, Birleşik Krallık ve Alman hukuklarında rüşvet suçları ele alınmıştır. İkinci bölümde hukukumuzda rüşvet suçuyla korunan hukuki değer, suçun yapısı, unsurları ve nitelikli hâlleri incelenmiştir. Son bölümde ise teşebbüs, iştirak, içtima, etkin pişmanlık, yaptırım ve yer bakımından uygulama kuralları ele alınmıştır. Ayrıca Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun rüşvet suçuyla bağlantılı hükümleri incelenmiştir. Rüşvet suçuna ilişkin ceza muhakemelerinde uygulanma ihtimali bulunduğundan özel soruşturma usulleri ve koruma tedbirleri rüşvet suçu açısından özellik gösteren hususlarla sınırlı olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The conventional approach that considers bribery, being a basic type of corruption, as an issue associated solely with national public officials is, currently, being repudiated, which affects the criminalization of the act, being a crucial and long-standing instrument of combating bribery. The international conventions, to which Turkey is a state party, require the criminalization of not only the bribery acts associated with national public officials but also those involving foreign and international public officials, and also the criminalization of aggravated bribery committed in the course of private sector dealings. Accordingly; the acts of bribery so listed must be penalized effectively, proportionately and in such manner enables retrocession. Section 252 of Turkish Penal Code provides for bribery to be a reciprocal offence. This study is intended to study the act of bribery on the basis of a review of established practices and literature in Turkish law, to discern the act from other similar offences and discuss the regulations governing bribery in normative law perspective, taking relevant international conventions into consideration. To that end; the first part reviews the concept of bribery as a type of corruption, the historical background of the offences of bribery and the offences of bribery as defined and regulated in the international conventions, to which Turkish is a state party, and discusses the offence of bribery in American, UK and German laws. The second part addresses the legal values protected in Turkish law and elements of the offence and the qualified version of the offence. The final part discusses the attempt, complicity, aggregation, effective remorse and sanction, and also studies and discusses the provisions associated to bribery of the Law on Declaration of Assets and Combating Bribery and Corruption. Furthermore; special investigation procedures and protective measures are described specifically to the extent they may relate to bribery as they might be enforced in criminal procedures regarding bribery.