Türk ve Avrupa Hukukunda temel hak boyutuyla adil yargılanma hakkı
The right to a fair trial in the aspect of fundamental rights in European and Turkish laws
  1. Tez No: 441520
  2. Yazar: TUĞÇE TAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Adil Yargılanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı, Amerikan Yüksek Mahkemesi, 1982 Anayasası, Human Rights, Right to a Fair Trial, European Court of Human Rights, Charter of Fundamental Rights of the European Union, U.S. Supreme Court, 1982 Constitution
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
İnsan hakları ve hukuk devleti insanlığın uzun yıllar süren adalet, özgürlük ve eşitlik mücadelesi sayesinde elde edilmiştir. Bu değerlerin yargılama alanındaki en önemli sonucu ise adil yargılanma hakkıdır. Adil yargılanma hakkı, birçok anayasa, uluslararası sözleşme ile ulusal yasalar tarafından güvence altına alınmış en temel insan haklarındadır. Adil yargılanma hakkı, dokunulmaz ve vazgeçilmez bir hak olarak, yargılamanın insan haklarına ve demokratik kurallara en uygun şekilde yapılmasını ve insan haklarının güvence altına alınmasını sağlar. Bu çalışmanın ilk iki bölümü ile, insan hakları ile özgürlüklerin yargısal güvencesi ve aynı zamanda bir temel hak olan adil yargılanma hakkının unsurları ve koruma alanı esasen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında incelenmiştir. Bununla birlikte, diğer uluslararası temel insan hakları belgelerinde düzenlenişine ve Avrupa Birliği hukukundaki yerine de yer verilmiştir. Ayrıca çalışmayı daha yararlı kılmak için adil yargılanma hakkına ilişkin Amerikan Yüksek mahkemesi içtihatlarına da değinilerek Amerikan sisteminde bu hakkın uygulanışı da ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümü ile, 1982 Anayasası'nda yer alan ilgili hükümler ve Türk yüksek mahkemelerinin içtihatları ışığında adil yargılanma hakkının hukuk sistemimizde düzenlenişi incelenmiştir. Hakla ilgili uygulama ve mevzuattan kaynaklanan problemlerin altını çizerek bizim sistemimiz açısından olması gerekenlere dair bazı çözüm önerileri getirilmiştir. Çalışmamız sonucunda ulaşılan genel kanaatler ise sonuç kısmında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Human rights and rule of law are achieved thanks to humanity's struggle that lasted many years for justice, freedom and equality. The most important judicial result of these values is the right to a fair trial. Right to a fair trial is one of the basic human rights, that is taken under guarantee by many constitutions, international declarations and national laws. As being inviolable and indispensable, the right to a fair trial assures both executing the judicial process in accordance with the human rights and democratic rules and guaranteeing human rights and freedoms. By the first two Chapters of this work the components and the protection zone of the right to a fair trial, that is both a basic human right and the judicial guarantee of the human rights and freedoms, are analyzed mainly in the light of the decisions of the European Court of Human Rights. At the same time the arrangement of this right in other international human rights instruments and in European Union law are also included. Besides, by referring U.S. Supreme Courts jurisprudence related to right to a fair trial, the application of this right in U.S. judicial systeme is examined in order to maket he study more helpful. The last Chapter analyses the arrangement of the right to a fair trial in our system in the light of the related dispositions of 1982 Constitution and Turkish supreme courts jurisprudence. It is tried to provide solutions for the ideal one for our law system by highlighting several problems originated from the practice and from the legislation. General evaluations reached upon our examination of the subject have been given in the conclusion part.