RFID teknolojisi kullanarak kampüs harcama sistemlerinin tasarlanması ve uygulanması: Üniversite örneği
Designing and implementation of campus expenditure system using RFID tecnology: University example
- Tez No: 441521
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: RFID teknolojisi, Harcama Sistemi, Veri İşleme Sistemi, Yönetim Bilişim Sistemi, Ardunio, POS, Kiosk, RFID Technology, Expenditure System, Data Processing System, Management Information System, Ardunio, POS, Kiosk
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
İçinde yaşadığımız bilgi toplumu, insan yaşamına önemli ölçüde değer katmaktadır. Verinin bilgiye dönüşmesi, bilginin teknoloji ile bütünleşmesi, bilişim sistemleri teknolojilerini ortaya çıkarmaktadır. İşletme, organizasyon ya da kurumların bilişim sistemlerini amaçları doğrultusunda kullanıcılarına sunması kurumsal fayda açısından oldukça önemlidir. Otomatik tanıma sistemlerinin, geçmişten günümüze sağlık, tedarik ve lojistik, takip sistemleri gibi insan yaşamını kolaylaştıran etkileri bulunmaktadır. RFID teknolojileri başta üniversiteler olmak üzere birçok kurum ve kuruluşta geçiş yönetim sistemleri, devam kontrol sistemleri ve harcama sistemleri ile yönetsel ve fonksiyonel bilişim sistemlerine katkıda bulunmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Dokuz Eylül Üniversitesi genelinde kullanılan akıllı kart sistemine RFID teknolojisi entegre edilerek kurum çalışanlarına zaman ve mekan açısından fayda sağlayacak olan kantin ve kafeterya harcama sisteminin geliştirilmesidir. Geliştirilen POS harcama sistemi ve mobil harcama sistemi ile kiosk cihazlarından üniversite akıllı kartlarına yüklenen elektronik paralar etkin bir şekilde kullanıldığı takdirde zaman ve mekandan tasarruf sağlanmaktadır. Sistemin kullanıcılara sağladığı yararların yanı sıra, yöneticiler açısından da elde edilen verilerin, istatistiksel olarak harcama sisteminde raporlanması mümkün olmaktadır. Yönetim bilişim sistemleri, teknolojinin sağladığı imkanların yöneticiler ve örgütler için nasıl etkin bir şekilde kullanılabildiğini ortaya koymaktadır. Kurum imkanları göz önünde bulundurularak, sistemin veri işleme sistemleri ve yönetim bilişim sistemleri olarak kullanılma olanağı sağlanmıştır. Uygulama alanı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Yerleşkeleri belirlenmiştir. Harcama sistemleri tasarlanırken kullanılan yazılımlar: PHP, C#, Oracle, Ardunio IDE'dir.
Özet (Çeviri)
The information society that we live in provides significant value to the human life. The integration of data-information and information-technology brings up the information system technologies. It is important to serve up the information systems to the business, organisation or institutions by supporting their target, in terms of institutional benefit. There are effects of automatic identification system such as healthcare, procurement and logistics, tracking systems that ease human life. RFID technologies contribute to the transition management system, attendance control system and expenditure systems in many organisations and institutions especially in universities. The purpose of this study is to develop expenditure system for canteens and cafeterias, which will provide benefit in terms of time and space for employees by integrating RFID technology to the smart card system used in Dokuz Eylul University. Developed POS expenditure system, with the electronic money loaded from Kiosks, provides acquisition of space and time for the workers in the institution. Besides providing benefits to its users, the system also makes the reporting of obtained data in expenditure system statistically possible. Management information system reveals how to use the opportunities of technology by managers and organisations. The system will be used as management information system and data processing system tool, considering institutional opportunities. The Dokuz Eylul University Campus is determined as the field of application. Software's are used for designing Expenditure Systems: PHP, C#, Oracle, and Ardunio IDE.