The determinants of regional trade agreements
Bölgesel ticaret anlaşmalarının belirleyicileri
  1. Tez No: 441519
  2. Yazar: ELİF KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR NARİN EMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Ticaret Anlaşmaları, İnsani Gelişmişlik, Regional Trade Agreements, Human Development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Son birkaç on yıl içinde bölgesel ticaret anlaşmalarının sayısı son derece hızlı bir şekilde artmaktadır. Bugünün dünyasında neredeyse bütün ülkeler en az bir bölgesel ticaret anlaşmasına katılım göstermektedir. Bu çarpıcı rakamlar şu soruyu akıllara getiriyor: Bölgesel ticaret anlaşmaları neden ve nasıl filizlendi? Bu konuya iktisadi gelişmişlik yönünden yaklaşmaya çalışan birçok çalışma bulunmasına rağmen gelişmişlik için daha bütüncül bir gösterge olan insani gelişmişlik yönünden yaklaşılmamıştır. Bu bağlamda, bu çalışma bölgesel ticaret anlaşmalarının belirleyicilerini bulmayı, ülkelerin insani gelişmişlik seviyelerinin bölgesel ticaret anlaşması imzalama olasılığı üzerindeki etkisini bulmayı ve iktisadi, coğrafi ve kalkınmışlık belirleyicilerinin farklı ülke grupları üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu sorulara yanıt vermek amacı ile 1980-2005 yılları arasında 64 ülkeyi içeren bir panel veri kullanan bu çalışma açıkça göstermektedir ki ülkeler insani gelişmişlik düzeyi yakın olan ekonomilerle bölgesel ticaret anlaşması imzalamaya daha yatkındırlar. Dahası, açıklayıcı değişkenlerin ticaret anlaşması imzalama olasılığı üzerindeki etkilerinin ülke grupları arasında değişkenlik gösterdiği, yani farklı ülke gruplarının kendi iktisadi, coğrafi ve kalkınmışlık belirleyicileri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Number of regional trade agreements has increased tremendously in the last few decades. It is worthy of note that, in today's world nearly all countries participate in at least one regional trade agreement. Faced with these extreme figures on regional trade agreements formation made reasonable to wonder why and how these agreements burgeoned? Even several papers have taken into account the influence of economic development on the probability of signing trade agreements, none of these try to look from a human development perspective which is a more holistic proxy of development. In this respect, this study aims to find out the determinants of regional trade agreements, effect of human development performances of countries on the probability to form regional trade agreements and the impact of economic, geographic and developmental factors on different country groups to capture idiosyncratic characteristics of country pairs. In order to address these issues, this study used panel data of 64 countries over the period 1980-2005 and results manifest that countries with similar human development performances are more willing to form trade agreements with each other. Moreover, impact of explanatory variables on the likelihood of regional trade agreements formation vary across country groups, implying pairs have their own economic, geographic and developmental factors where magnitude and significance of these factors also vary.