İş hayatında mobbingin etkileri Yalova Belediyesi örneği
Mobbing effects in business Life : Yalova Municipaliyt example
- Tez No: 491416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACİ YUNUS TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Şiddet, Çatışma, Cinsel Taciz, Stres, Zorbalık
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Çalışma İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Gelişen teknoloji ve artan ihtiyaçlar temelinde, stres olgusu yaşantımızın her alanına nüfuz etmiş bulunmaktadır. Literatürde son yıllarda adından sıkça söz ettiren mobbing yani psikolojik şiddet olgusu ise, iş yaşamının gerçeklerinden biri haline gelmiştir. Çalışanların bulundukları pozisyonlara bakılmaksızın birbirlerine uyguladıkları mobbing süreci nedenleri, zorbanın ve mağdurun özellikleri ayrıntılı biçimde incelenmektedir.Aynı zamanda, şirketler, çalışanlar ve ekonomilere yansıması açısından da önem taşıyan konu, her geçen gün daha fazla araştırmaya konu olmaktadır. Çalışmamız içerisinde, işyerinde mobbingin etkileri mercek altına alınmakta ve 120 kişiye yüz yüze uygulanan anket çalışması, Yalova Belediyesi'nde mesai saatleri arasında uygulanmıştır. Burada, çalışanların mobbinge maruz kaldığı ve en çok da yeteneklerini gösterme konusunda engellendikleri düşüncesine sahip oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
On the basis of developing technology and increasing needs, stress has permeated every aspect of our lives. Mobbing, the phenomenon of psychological violence, which has been frequently mentioned in the literature in recent years, has become one of the realities of business life. The mobbing process, the reasons,the offender's and the victim's characteristics that the employees apply to each other regardless of the positions they are examined in detail. At the same time, the subject which is also important in terms of reflection on companies, employees and economies is subject to more research every each day. Within our work, the effects of mobbing in the workplace are under the spotlight, and a face-to-face survey of 120 people has been implemented between working hours in Yalova Municipality. Here it appears that employees are exposed to mobbing, and most of all, they have a sense of being hindered from showing their talents.