E-business utlilization of smes in exporting process: A case study of Dikkaya group
İhracat sürecinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin e-iş uygulamaları: Dikkaya grup vaka analizi
- Tez No: 441573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İhracat, E-iş, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), Exporting, E-Business, Small- and Medium Sized Enterprises, SMEs
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin dünya ekonomisine olan önemli katkısı bu işletmelerin gelişiminin ve faaliyetlerini sürdürmesinin önemine işaret etmektedir. Bu bağlamda, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmeler, farkedilir bir büyüme hacmi gelişiminin, ürün ve hizmet çeşitliliğinin ve uluslararasılaşma düzeyinde iyileşmenin öznesi konumundadır. Bunun yanı sıra, küçük ve orta ölçekli işletmeler kaynakların sınırlılığı ile bilinmekte ve daha riskli ve zorlu ihracat süreçlerine de konu olmaktadır. Bu noktada, teknoloji, yalnızca büyük işletmelerin değil; küçük ve orta ölçekli işletmelerin de iş sürecini geliştiren önemli bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararasılaşma sürecinde e-iş yöntemlerini kullanma yollarını incelemektedir. Buna ek olarak, bu çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihracat faaliyetlerini iyileştirmede e-iş kullanımını, ihracat performansındaki gelişmeye katkıda bulunan e-iş araç türlerini tanımlayarak ve detaylandırarak incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada vaka analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, küçük ve orta ölçekli bir işletme olan, tüm teknik tesisat kalemlerini içeren geniş bir ürün protföyünde üretim gerçekleştiren ve su kontrol sistemleri disrtibütörü Dikkaya Grubu inelenmiştir. Dikkaya Grubu sayısı sürekli olarak artan, çoğunlukla Güney Avrupa ve Ortadoğu'da bulunan ülkelere su kontol valfi ihrac etmekte ve dış pazardaki varlığını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu vaka analizi için Dikkaya Grubu'nun ihracat müdürü ve ihracat departmanı çalışanlarıyla, firmanın genel işletme ve ihracat pazarlama süreçlerine ilişkin geniş kapsamlı derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Buna ek olarak, mülakatları desteklemek amacıyla firmada 7 aylık bir süre ile gözlem yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, genel anlamda küçük ve orta ölçekli işletmelerin, e-iş faydalanımına ve kullanım yollarına ilişkin yeterli düzeyde olmayan algıları dolayısıyla, e-iş uygulamasında büyük firmaların gerisinde kaldığını göstermektedir. Düşük maliyetli ve işletmeye özel e-iş araçlarının küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanımı desteklenmelidir. E-iş, küçük ve orta ölçekli işletmelere, uluslararasılaşma sürecinde ve özellikle ihracat pazarına uyum stratejisi geliştirmede, müşterilerin gereksinimlerini daha iyi bir iletişimle doğru zamanda karşılayabilmeleri için, verimli bir bilgi birikimi sağlamaktadır. Böylece küçük ve orta ölçekli işletmeler, dış pazardaki rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü kazanırlar. Dikkaya Grubu'nun iş fırsatlarının ve taleplerinin yükseldiği noktalarda, çevresel faktörlere bağlı ani değişikliklere karşı açık ve esnek olması gerekmektedir. Bu nedenle, Dikkaya Grubu'na“Açık Kaynak Müşteri İlişkileri Sistemi”kurulumu, e-pazaryerlerinden yararlanma ve çalışanlar için bir bilgi portal sistemi oluşturmaları gibi, e-iş araçları yoluyla ihracat performanslarını geliştirmelerine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The significant contribution of SMEs to the world economy implies the importance of SMEs' growth and survival. In this context, Turkish SMEs have been witnessing noticeable firm size growth, product and services diversity, and an increasing level of internationalization. On the other hand, SMEs are characterized by having limited resources, making exporting riskier and more challenging. Yet, technology has emerged as a key tool for improving business processes not only for large firms, but for SMEs as well. This study examines ways that SMEs can utilize e-business in their internationalization processes. Moreover, this study aims to study the SMEs' utilization of e-business to improve export performance, by identifying and describing types of e-business tools that contribute to the improvement of export performance. The case study method has been followed for this study about a Turkish SME, Dikkaya Group, which is a manufacturer of water control valves, and a distributor of national and international water control systems products. Dikkaya Group has been exporting various types of water control valves for an increasing number of foreign markets, mainly in Eastern Europe and the Middle East, and is aiming to fortify its presence in its foreign markets. For this case study, in-depth interviews with the exporting manager at Dikkaya Group and the export department staff have been conducted concerning the firm's export markets and the followed business processes. In addition, observation over a period of 7 months within the firm has been considered for supporting the findings of the interviews. The results of this study show that SMEs in general still lag behind large firms in e-business adoption, mainly due to their poor perception about e-business usefulness and ways of utilization. However, the increasing availability of affordable and customizable e-business tools within the firm can encourage its adoption by SMEs. E-business provides SMEs with efficient collection of relevant intelligence and transforming it to useful data for internal operations and for meeting their clients' needs on time through better communications, especially when applying an export-market orientation strategy. Thus, SMEs can gain competitive advantages over local competitors in foreign markets. Dikkaya Group needs to be flexible and open for emergent decisions where business opportunities or requests arise. Thus, suggestions have been proposed for Dikkaya Group for improving its export performance through e-business tools, such as establishing an Open Source CRM system, benefiting from e-markets, and creating internal system for training staff.