Felsefe ve din arasındaki ilişki bağlamında klasik İslam felsefesi'nin rönesans düşünürü Pico Della Mirandola'nın düşüncesinin oluşumuna etkisi
Influence of classical İslamic philosophy on the renaissance philosopher pico Della Mirandola's thought in the context of philosophy and religion relations
- Tez No: 441606
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hümanizm, Metafizik, İnsan, Felsefe, Din, Humanism, Metaphysics, Human, Philosophy, Religion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada klasik İslam filozoflarının Rönesans düşünürü Giovanni Pico della Mirandola'nın düşüncesi üzerindeki etkileri üzerinde durulmaktadır. Etkisi altında kalınan İslam filozoflarının eserleri Latince'ye çevrilmiştir. Mirandola, hümanist teorisini ve metafizik görüşlerini, felsefe ve din arasındaki ilişkiyi temel alarak oluşturmuştur. Bu doğrultuda Mirandola, İslam felsefesinden etkilenmiştir. Rönesans filozofları genel olarak eski Yunan felsefesini canlandırma hedefi gütmüştür. Rönesans filozofları arasında bulunmasından dolayı Mirandola da eski Yunan düşüncesini İslam düşüncesi temelinde incelemiştir. Bu çalışmada, büyük Müslüman filozofların Rönesans düşünürü Pico della Mirandola üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz. Birinci bölümde Mirandola'nın hayatı, eserleri, Grek felsefesiyle, Ortaçağ Hristiyan felsefesiyle ve Rönesans felsefesiyle olan ilişkileri ortaya konmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde Mirandola'nın insan anlayışı incelenmiş ve hümanist düşünceleriyle İslam felsefesi arasındaki bağ tespit edilmiştir. Son bölümde ise Mirandola'nın metafizik görüşleri ile İslam felsefesinin kavramları arasındaki benzerlik ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on a Classical Islamic philosophers influence on thought of Renaissance philosopher Pico della Mirandola. Inspired by the works of Islamic philosophers already translated into the Latin. Mirandola has developed a humanist theory and metaphysical thought based on a view concerning the relationships between philosophy and religion. Renaissance philosophers intended on revival of ancient Grek philosophy. Because of this, Mirandola studied old Grek philosophy through the sources of Islamic philosophy. This thesis investigates majör Muslim philosophers influence on Renaisssance philosopher Pico della Mirandola. In the first chapter, Mirandola's life, works and his relationship with Grek philosophy, Medieval Christian philosophy, Islamic philosophy and Renaissance philosophy was introduced. In second chapter, Mirandola's view of human analyzed and links are identified between his humanist opinions and Islamic philosophy. In last chapter, similarities and identities was investigated between Mirandola's metaphysics ideas and metaphysics notions of Islamic thoughts