İş yaşamında çalışanların duygusal zeka yeterliliklerinin kişilerarası sorun çözme becerilerine etkisi
The impacts of employee's emotional intelligence competencies on interpersonal problem solving skills in workplace
  1. Tez No: 441605
  2. Yazar: BÜKRE BAŞTÜRKCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU TOLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Sorun Çözme, Kişilerarası Sorun Çözme, Emotional Intelligence, Problem Solving, Interpersonal Problem Solving
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş yaşamında çalışanların duygusal zeka yeterliliklerinin kişilerarası sorun çözme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Duygusal zeka yeterlilikleri ile kişilerarası sorun çözme becerileri değişkenleri arasındaki ilişkiler Austin (2004) tarafından geliştirilen ve üç boyuttan oluşan duygusal zeka ölçeği ile Çam ve Tümkaya (2011) tarafından geliştirilen ve beş boyuttan oluşan kişilerarası sorun çözme becerileri ölçeği ele alınarak incelenmiştir. Çalışanların duygusal zeka yeterlilikleri, kişilerarası sorun çözme becerileri ve demografik özellikleri hakkında bilgi edinmek amacıyla 222 çalışanın katılımıyla bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın tüm istatistiksel analizleri SPSS 23 istatistiksel veri analizi programı ile yapılmıştır. Anket bilgileri korelasyon ve regresyon analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, duygusal zeka ile kişilerarası sorun çözme becerileri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir (r= 0,636, p= .000). Duygusal zeka yeterliliklerinin kişilerarası sorun çözme becerileri üzerindeki etkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi ise duygusal zeka yeterliliklerinin kişilerarası sorun çözme becerilerini %40 oranında etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impacts of employee's emotional intelligence competencies on interpersonal problem solving skills in workplace. The relationships between emotional intelligence competencies and interpersonal problem solving skills have been examined by using Austin's (2004) three components scale of emotional intelligence and Çam ve Tümkaya's (2011) five components scale of interpersonal problem solving skills. The survey is conducted to learn about the employee's emotional intelligence competencies, interpersonal problem solving skills and demographics characteristics with the participation of 222 employees. The data is analyzed through SSPS 23 statistical data analyzing programme. Survey data were analyzed using correlation and regression analyses. The results indicated a significant positive relationship between emotional intelligence competencies and interpersonal problem solving skills (r= 0,636, p= .000). According to results of regression analyze showed that emotional intelligence competencies effect interpersonal problem solving skills in an amount of %40.