Conservation and revitalization proposals for Eskişehir Sugar Factory Social Facilities Area
Eskişehir Şeker Fabrikası Sosyal Tesisleri koruma ve yeniden canlandırma önerileri
  1. Tez No: 442005
  2. Yazar: MERVE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. FUAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Eskişehir Şeker Fabrikası Sosyal Tesisleri, Endüstri Mirası, Koruma, Yeniden Canlandırma, Eskişehir, Modernization, Eskişehir Sugar Factory Social Facilities Area, Industrial Heritage, Conservation, Revitalization, Eskişehir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti, endüstrileşmeyi ülkenin kalkındırılması hedefindeki en önemli araç olarak gördüğü bir politika benimsemiştir. Ayrıca, endüstrileşme devlete göre Mustafa Kemal ve arkadaşlarının şiddetle arzuladığı batılılaşma yolunda önemli bir araç olarak benimsenmiştir. Bu noktada, mimarlık modernleşmenin endüstriyel yapılar aracılığı ile vücut bulabileceği en uygun disiplin olmuştur. Fabrikalar ile lojmanları ise, sosyal ve teknik açıdan modernleşmenin icra edildiği sahneler olarak görülmüşlerdir. Bu nedenle, Cumhuriyetin ilk yıllarında devlet, içinde işçi konutlarının, sosyal yapıların, eğitim yapılarının, spor tesislerinin, hastanelerin ve peyzaj alanlarının bulunduğu sosyal tesisleri ile fabrikalar kurmuş ve de özel sektörce kurulmasını teşvik etmiştir. 1923-1938 yılları arasında, 1. Beş Yıllık Sanayi Planı'nın uygulamada olduğu süreçte, Anadolu'nun çeşitli illerinde birçok fabrika tesisi kurulmuştur. Bu tesisler, bulundukları şehirlerde modern yaşamın geliştirilmesi hususunda önemli birer rol oynamışlardır. Bu bağlamda, 1933 yılında inşa edilen Eskişehir Şeker Fabrikası ile Sosyal Tesisleri, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşme hamlelerinin ilk örneklerini oluşturan fabrika tesislerinin önde gelen kuruluşlarından olmuştur. Öte yandan, Türkiye'de günümüzde endüstri mirası da diğer kültür mirası gibi büyük tehdit altındadır. Hatta endüstri mirası çok daha riskli bir durumla karşı karşıyadır. viii Maalesef, birçok endüstri mirası örneği arsa değerlerindeki hızlı artış nedeni ile yıkılmaktadır ve Eskişehir Şeker Fabrikası Sosyal Tesisleri de aynı tehdit altındadır. Bu nedenle, bu tezin amacı öncelikle Eskişehir Şeker Fabrikası Sosyal Tesislerinde bulunan yapıların ve dokunun belgelenmesi, değerlerinin tespit edilmesi ve hâlihazırda uygulanan ve gelecekte de uygulanma ihtimali var olan zararlı girişimlere engel teşkil etmek amacıyla, alanın korunması ve yeniden kullanılması için öneriler geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
According to the development policies of newly established Republic of Turkey, industrialization was seen as a priority target. Besides, according to the government industrialization was an item on the path to modernization, which Mustafa Kemal and his supporters were having strong desire to achieve. Here, architecture was a convenient discipline in order to embodiment modernization via industrial buildings. Factories together with their campuses were the stages in which modernization in social and technical terms was performing. In the early years of the Republic, government established or encouraged private entrepreneurs to establish factories having campuses composed of dwellings for workers, social, educational buildings, sport complexes, hospitals and landscape areas for common use. During the implementation process of 1st Five-Year Industrial Plan in between 1923-1938, lots of factory complexes had been established in various cities of Anatolia. These complexes played a significant role in the development of modern way of living in the cities they were built. In this context, Eskişehir Sugar Factory together with its campus, established in 1933, was a pioneer one of those factories which are the first examples of modernization thrust of new Turkish Republic. On the contrary, nowadays industrial heritage is under big threat as well as other types of historical heritage in Turkey. Even, it is in a much riskier situation, so as industrial buildings have begun to be demolished due to rapid increase in their land vi values. Unfortunately, lots of examples of industrial heritage have been demolished in recent years; Eskişehir Sugar Factory is also under the same threat. Thus, the aim of this thesis is primarily documentation of the edifices and tissue of the campus, assessment of the values, development of revitalization and conservation proposals against destructive attempts that is still implementing and has possibility to be implemented in the near future.