The significance of materials within the context of architectural design
Malzemelerin mimari tasarım kapsamındaki önemi
  1. Tez No: 442060
  2. Yazar: BANU DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ABDİ GÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: maddesellik, malzeme seçimi, yapı tektonikleri, mimarlığın ticarileştirilmesi, materiality, materials selection, building tectonics, commodification of architecture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın temelindeki varsayım, malzeme kullanımının mimari dil ve yapı tektoniklerini etkileme kapasitesine sahip olduğu yönündedir. Çoğunlukla Endüstri Devrimi'ne bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik ve bilimsel gelişmelerin sonucu olarak, maddeselliğin dönüştürücü gücünün değerlendirilmesi değişime uğramaktadır. Bu araştırma boyunca malzeme ve yapı tektonikleri arasındaki değişen ilişkiler ile malzeme seçimini etkileyen faktörlerin değişimi incelenecektir. Kaynak taraması ve karşılaştırmalı örnekler üzerinden yapılacak bu incelemenin sonucunda, bu çalışma malzemeyi sadece tasarım sürecinin sonunda karar verilen bir eleman olarak görme eğilimine karşı gelmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde, malzemenin mimarlık ile birlikteliği ve malzeme dürüstlüğü kavramı, yapıları kar elde etme amacı üzerinden, dış görünüşleri ile metalaşmış objelere dönüştürmek adına göz ardı edilmektedir. Bu nedenler sonucunda, mimarlığın özü; zamana direnme, bir bağlama ait olma, belirli bir zamana, bölgeye ve kültüre referans verme gibi özellikleri kaybolmaktadır. Dolayısıyla; bu tezin savı, mimarlığın kimlik sahibi yapılı çevreler oluşturma yolu ile edindiği saygı uyandıran bir disiplin olma vasfını kaybetmemesi için malzemelerin mimarlık kapsamındaki öneminin tamamen kavranması gerektiğidir. Aksi takdirde bu disiplinin işverenler ve tasarımcılar tarafından daha fazla para ve ün kazanma isteğiyle biçimsel bir söyleme dönüştürülmesi kaçınılmaz olacaktır.
Özet (Çeviri)
The assumption of this study is that material usage has the efficacy to influence the architectural language and building tectonics. The consideration for the transforma-tive power of“materiality”in architecture has shifted as a result of developments in technology and science that have been rooted mostly in the Industrial Revolution. Throughout this research, changing relationships between materials and building tectonics as well as considerations for materials selection will be examined. As a result of this examination through literature review and comparisons of the case studies, this study aims to challenge the current tendencies that regard materials to be afterthought in the design process. Since the interrelatedness of materials and architecture as well as the“honest use of materials”have been disregarded to justify the transformation of the buildings into commodified objects to justify the transformation of the buildings into commodified objects in behalf of their appearance of facades for the profit motive, the“ essence of architecture ”that makes buildings resist time, belong a particular context, give references to a specific period in history, region and culture seems lost. Therefore, it is the claim of this thesis that it is essential to prevent architecture from losing its compelling status as a discipline that ensures built environments with architectural identities through a complete perception of the significance of materials within the context of architectural design. Otherwise, it seems inevitable for architecture to become a stylistic manifesto of the employers and designers.