Neotectonics of Altıntaş (Araban, Gaziantep) basin, SE Turkey
Altıntaş Havzasının neotektoniği (Araban, Gaziantep), GD Türkiye
  1. Tez No: 442268
  2. Yazar: AYDIN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: havza, terlenme, paleotektonik, neotektonik, Altıntaş, basin, inversion, paleotectonics, neotectonics, Altıntaş
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Altıntaş (Gaziantep) havzası yaklaşık 6-9 km genişliğinde, 50 km uzunluğunda yaklaşık D-B gidişli bir çöküntü olup Arabistan Plakasının kuzeybatı kenarında yer alır. Çalışma alanı, batıdan Kırkpınar fay zonu ile kuzeyden Güllüce Fay Zonu ile, kuzeybatıdan Bağlıca, Akdurak, Erenbağ ve Fıstıklıdağ Fay Setleri ile, doğudan Kemerli fay seti ile güneyden ise Karadağ Kıvrım Seti ile sınırlanmaktadır. Altıntaş havza dolgusu açısal uyumsuzlukla sınırlanmış ve birbirinden ayrılan iki farklı havza dolgusundan oluşmaktadır. Bunlar (1) Orta Eosen-Pliyosen yaşlı belirgin şekilde deformasyona uğramış havza dolgusu ve (2) yaklaşık yatay karakterli Erken Kuvaterner yaşlı havza dolgusudur. Arazi gözlemlerine göre, Orta Eosen-Pliyosen yaşlı dolgu yaklaşık önce KKB-gidişli maksimum eksene sahip büzüşmeli karakterli tektonik system altında bir foreland sisteminde gelişmiş ve deformasyona uğramıştır. Bu döneme faz-1 denmiştir. Bu deformasyon sonucunda Araban Bloğu Arabistan Plakasının kuzeybatı ucundan ayrılmış ve ilişkili olarak Altıntaş dağarası havzası gelişmiştir. Daha sonrasında ise maksimum stress ekseni KKB'dan KB ile D-B arasında yayılım gösteren doğrultu atım faylanma karakteri kazanmıştır. Bu döneme faz-2 denmiştir. Bu deformasyon fazı ile Altıntaş havzasının şekli belirgin bir değişime uğramamıştır. Daha sonrasında ise Anadolu bloklar topluluğunun batıya kaçmaya başlaması ile birlikte stress rejimi hemen hemen eski konumuna geri dönmüş fakat strike-slip karakteri kazanmıştır. Bu döneme faz-3 veya neotektonik dönem denmektedir. Bu dönemde Altıntaş havzası daha dar bir alan ile sınırlanmıştır. Bu fazda havza doğrultu atımlarla sınırlı bir havza görünümü almıştır.
Özet (Çeviri)
Altıntaş basin is an approximately 6-9 km wide, 50 km long and E-Wtrending depression located in the northwestern margin of the Arabian Plate. The Study area is bounded by the Kırkpınar fault zone to the west, by the Güllüce Fault Zone to the north, by the Bağlıca, Akdurak, Erenbağ and Fıstıklıdağ Fault Sets to the northeast, by the Kemerli Fault set to the east and Karasu Fold Set to the south. Altıntaş Basin comprises two distinct basin fills separated by a clear angular unconformity. (1) Middle Eocene-Pliocene deformed fill and (2) Early Quaternary to recent nearly flat lying fill. Field observations reveal that Middle Eocene to Pliocene units developed inside a foreland system under the control of dominantly NNW-trending mainly contractional deformation. This phase is named as“phase-1”. In addition to this, the pre-modern Altıntaş ramp-basin formed due to separation of the Araban Block from the northwestern margin of the Arabian Plate at the end of Phase-1. Later, NNW-trending maximum principal stress axis was modified into NW to E-W-trends with strike-slip tectonic regime. This term has been regarded as Phase-2. During this phase, the basin configuration did not change significantly. Later, the maximum principal stress axis has become dominantly NNE-trends in relation to onset of escape of the Anatolian Collage. This phase has been regarded as Phase-3 or the neotectonic period. During this period, the Altıntaş basin restricted to a smaller area due to formation of a strikeslip basin.