Syntheses of new multifunctional donor acceptor type polymers for electrochromic and organic solar cell applications
Organik güneş pili ve elektrokromik uygulamalar için çok fonksiyonlu donör- akseptör tipi konjüge polimerlerin sentezlenmesi
- Tez No: 442318
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE, PROF. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Electrokromizm organik güneş pilleri, elecktrokromik cihaz, benzotriazol, trifenilamin, Electrochromism, organic solar cell, electrochromic device, benzotriazole, triphenylamine
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Donör ve akseptör ünitelerinin polimer zincirinde sıralanması D-A etkileşimini güçlendirirken değişik uygulamalar için çok fonksiyonlu polimer sentezini kolaylaştırmaktadır. Donör-Akseptör yaklaşımı düşük bant aralığına sahip polimer sentezini kolaylaştırırken aynı zamanda elde edilen polimerin optik, elektronik ve mekanik özelliklerini iyileştirmektedir. Bu amaçla literatürde benzotiyadiazol, benzotriazol, kinoksalin ve benzimidazol gibi alıcı gruplar farklı verici moleküller ile monomer yapısında birleştirilmiştir. Bu çalışmada, ilk olarak benzotriazol ve kinoksalin ünitelerini içeren yeni bir akseptör grup sentezi amaçlanmıştır. Bu yeni akseptör ünitesi değişik donör gruplarla kenetlenme reaksiyonu ile birleştirilmiştir ve elektrokimyasal özellikleri incelenmiştir. Ayrıca π-köprüsü kullanımının elektrokimyasal özelliklere etkisi, trifenilamin ve benzotriazol içeren rasgelekopolimerlerin sentezi ile incelenmiştir. Dönüşümlü voltametri ve UV-Vis-NIR spektrofotometre kullanılarak electrokimyasal ve spektroelektrokimyasal özellikler incelenmiştir. Son olarak triazolokinoksalin türevleri electrokromik cihazlarda aktif tabaka olarak ve trifenilamin içeren kopolimerler ise organik güneş pillerinde donör grup olarak aktif tabakada kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Combining donor and acceptor moieties in the polymerbackbone enhances D–A interactions and helps in developing themost efficient polymers for various applications. Besides obtaining low bandgap polymers, the D–A approach is also useful in producingpolymers with improved optical, mechanical and electronicproperties.Changing both or either of the donor/acceptor groups is aneffective method to design these alternating systems.For this purpose different acceptors units such as; benzothiodiazole, benzotriazole, quinoxaline and benzimidazole were coupled with different donor units but the desired properties could not be combined up to now. In this thesis firstly it is aimed to design a new acceptor unit which is the combination of benzotriazole and quinoxaline units (triazoloquinoxaline unit). After synthesis of this new acceptor unit, it was coupled with donor units and electrochemical and spectroelectrochemical characterization were performed. Furthermore affect of π bridge on electrochemical behaviors were also investigated via synthesizing benzotriazole and triphenylamine bearing random copolymers. Cyclic Voltammetry (CV) and UV–Vis-NIR spectrohotometer were used to investigate electrochemical behaviors of the the monomers and conducting polymers.Finally while triazoloquinoxaline derivatives were used for electrochromic device applications, triphenylamine bearing copolymers were used for organic solar cell applications as donor materials.