Termal eklem ısı farklılığı esaslı iyonizasyon ile elektrik enerjisi üretimi
Generation of elecrical energy with ionization based temperature difference of thermal joint
  1. Tez No: 442472
  2. Yazar: SUAT ZAFER MERİÇELLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NAZIM İMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcaklık, Peltier yapılar, Elektrik Enerjisi, Temperature, Peltier structures, Electrical energy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Peltier yapılar, 19. yüzyılın başlarında, keşfedilen önemli bir termoelektrik buluştur. Bu buluş ile, Thomas Seebeck ve Jean Peltier farklı iki metal yapının, farklı sıcaklıklara maruz bırakıldığında emk ürettiğini keşfetmişlerdir. Onlar aynı zamanda farklı iki metal yapıya elektrik akımı uygulandıklarında, akımın uygulanma yönüne bağlı olarak ısıtma yada soğutma gerçekleşebildiğini görmüşlerdir. Özellikle son 50 yıldır yarıiletken teknolojisindeki artışla birlikte peltier yapılar ve özellikle peltier yapıları kullanan soğutma teknolojileri üzerinde artış gerçekleşmiştir. Peltier yapılar, iklimlendirme özelliklerine kıyasla daha küçük çapta da olsa, elektrik enerjisi üretme yeteneğine sahiptirler. Küçük miktarda elektrik enerjisi üreten peltier yapılar, seri ve paralel bağlanarak, büyük değerde gerilim ve akımlara ulaşılabilir. Bu tez çalışmasında, peltierler seri ve paralel bağlanarak uygun akım ve gerilim değerine ulaştırılıp bir güç jeneratörü oluşturularak bu güç jeneratöründen elde edilen elektrik enerjisinin konutlar ve hava araçlarında kullanımları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
At the beginning 19th century scientists, peltier structure was discovered by Thomas Seebeck and Jean Peltier. It was the significant product for thermoelectric industry. They found that if there is a temperature difference between the junctions of two dissimilar conductors, the electrical current would flow. Besides, they learned when electricial currents are flow through two dissimilar electrical conductors of the peltier structure, were caused heat to be either emitted or absorbed at the junctions of peltier structure. After, especially in the last fifty years, practical applications that are specially cooling have steadily increased with the effects of improvements in semiconductor technology for peltier structures. Also, these units can generate electrical DC energy even if not large quantity. By linking serial and parallel of these units, reaching to the great values of voltage and current are possible. In experimental work carried out, to create a power generator, peltiers are reached to the appropriate current and voltage by being linked serial and parallel. The uses of the electricity generated in the residential and aircraft are discussed.