Biyosorbentler kullanılarak triazin grubu pestisitlerin sulu ortamdan gideriminin incelenmesi
Investigation of removal of triazine group pesticides from aqueous solutions using by biosorbents
- Tez No: 442475
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA SİLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Cyromazin, Rhizopus arrhizus, Aspergillus versicolor, Xanthoria parietina, Biosorption, Cyromazine, Rhizopus arrhizus, Aspergillus versicolor, Xanthoria parietina
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Cyromazinin sulu ortamlardan giderim deneyleri sıcaklık kontrollü çalkalamalı su banyosunda kesikli sistem kullanılarak gerçekleştirildi. Tez çalışması kapsamında ilk olarak pH ve temas süresinin cyromazinin giderimi üzerine etkisi araştırıldı. Elde edilen veriler cyromazinin Rhizopus arrhizus, Aspergillus versicolor ve Xanthoria parietina tarafından etkin bir şekilde giderildiğini göstermektedir ve 5 mg/L'lik başlangıç cyromazin derişimi, pH 2 ve 480 dakikalık temas süresinde en yüksek yüzde giderim değerleri sırası ile % 84,60; % 91,60 ve % 84,60'dir. Başlangıç pestisit derişimi çalışmalarından elde edilen veriler Langmuir, Freundlich ve Temkin izoterm modellerine göre hesaplanmıştır. Kinetik incelemeler yalancı birinci dereceden, yalancı ikinci dereceden ve parçacık içi difüzyon modelleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Experiments of cyromazine removal from aqueous solutions were performed using by batch system with a temperature controlled water bath shaker. In this thesis study effects of pH and contact time on removal of cyromazine were investigated. The obtained data shown that cyromazine were removed effectively by Rhizopus arrhizus, Aspergillus versicolor and Xanthoria parietina and the maximum removal percentage were % 84,60; % 91,60 and % 84,60 respectively, at initial cyromazine concentration of 5 mg/L and optimum contiditions of pH 2 and contact time of 480 minute. The obtained data from initial pesticide concentration studies were calculated according to Langmuir, Freundlich and Temkin isotherm models. The kinetic investigations were carried out using by pseudo first order, pseudo second order and intra particle diffusion kinetic models.