Furan türevi rodamin boyar maddelerin sentezi, çevre ve gıda örneklerindeki bazı ağır metallerin florimetrik yöntem ile tayini
Synthesis of rhodamine dye derivative furan,determination of some heavy metals in environmental and food sampleby fluorimetric method
  1. Tez No: 442480
  2. Yazar: NUR ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAÇMACI, DOÇ. DR. ŞERİFE SAÇMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rodamin, Furan, Arsenik, Türleme, Gıda örnekleri, Rhodamine, Furan, Arsenic, Speciation, Food samples
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, furan ihtiva eden rodamin türevi boyaları literatüre kazandırılmıştır. Sentezlenen yeni bileşikler, floresans özellik göstermektedir. Bu tür moleküllerin literatürde sayıları azdır. Arsenik, çevre ve insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir elementtir. Endüstriyel veya tarımsal ilaçlamalardan dolayı kirlenen sulardan, arsenik bakımından zengin topraklarda yetişen besinlerden, içme sularından, toz veya dumandan dolayı insanlar arseniğe maruz kalabilirler. Arsenik, As(III) ve As(V) formlarında bulunan ve farklı toksisite dereceleri olan bir elementtir. Sentezlenen (E)-2-((4,5-dimetilfuran-2-il)-metilenamino)-3',6'-bis- (etilamino)-2',7'-dimetil-spiro[isoindol-1,9'-ksanten]-3-on (DMDB)bileşiği As(III)ile kompleks oluştururken, As(V)'e karşı ilgisiz davranmıştır. Gerçek örneklerdeki toplam As miktarını belirleyebilmek için KI + HCl + askorbik asit ortamında indirgeme yapıldı. Geliştirilen yöntem uygulanarak As(III) miktarı belirlendi. Daha sonra toplam As miktarından As(III) çıkarılarak As(V) miktarı hesaplanıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, derivative of rhodamine dyes containing furan were obtainedto the literature.The synthesized products it is showed the fluorescence property. It is less the number of such molecules in the literature. Arsenic is an element highly dangerous for the environment and human health. People may be exposed to arsenic due to the polluted waters derive from industrial or agricultural chemicals, foods which grown in the rich arsenic soil, drinking waters, the dust and smoke. Arsenic is an element whichAs(III) and As(V) in the forms that having different degrees of toxicity. While the synthesized reagent(E)-2-((4,5-dimethylfuran-2-yl)-methyleneamino)-3',6'-bis-(ethyl-amino)-2',7'-dimethyl-spiro-[izoindol-1,9'-xanthene]-3-one (DMDB)and As(III) complexed, As(V) did not any complex. To determine thequantity of total arsenic in the real samples,KI + HCl + ascorbic acidmedium was performed to reduce. The quantity of As(III) was carried out using the developed procedure. After that, from total amount of arsenic, As(III) was removedthe quantity of As(V) was calculated.