Yeni türdeki jellerin boya duyarlı güneş pillerinde kullanılması
New type gels for dye sensitized solar cells
- Tez No: 442489
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DSSC, Karadut doğal boya, Jel polimer elektrolit, DSSC, Mulberry natural dye, Gel Polymer Electrolyte
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tezde yeni sentezlenmiş jeller, boya duyarlı güneş pillerinde (DSSC) sıvı elektrolit sorununu çözmek için jel elektrolitler olarak kullanılmıştır. Bu amaçla, duyarlaştırıcı olarak karadut boya ile 7 adet DSSC hazırlanmıştır. Daha sonra bir tanesi, yaygın olan iyot elektrolit kullanılarak hazırlanmıştır. Diğerleri, iyot elektrolit adsorbe edilen Poli (2-akrilamido-2-metilpropan sülfonik asit- ko itakonik asit) (Poli-AMPS-IA) ve bunun türevleri olan Flor (F), Brom (Br), Klor (Cl), Anilin (An) katkılar kullanılarak hazırlanmıştır. Güneş pili parametreleri (verim, dolgu faktörü vs.) 150 gün boyunca DSSC'lerin elektriksel kararlılıkları açısından incelenmiştir. Yukarıda sözü edilen jellerin DSSC'de 150 gün boyunca kararlı elektriksel karakteristik gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca kullanılan jellerden Poli (AMPS-IA/F-Cl-Br-An)'nin 2.62 kat, AMPS-IA'nın 2.23 kat, AMPS-IA/An'nin 1.69 kat, AMPS-IA/Cl-An'nin 1.62 kat, AMPS-IA/F-An'nin ve AMPS-IA/Br-An'nin ise 1.46 kat gibi önemli ölçüdeki değerlerle enerji dönüşüm verimini artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, newly synthesized gels were used as gel electrolite to solve the liquid electrolite problem at Dye Sensitized Solar Cells (DSSC). For this purpose, DSSCs were fabricated with Black Mulberry as a sensitizer. Seven DSSCs were fabricated. Then, one of them was prepared conventional iodine electrolite. The others were prepared with iodine electrolite adsorbed Poly (2- acrylamide- 2- methyl propaure sulfoute acid (itaconic acid/ N.N'methylene bi saerylawulde amice (Poly-AMPS-IA) and Fluorine (F), bromide (Br), Chlorine (Cl), Aniline (An), doped derivatives and solar cell parameters (efficiency, fill factor etc.) were investigated in terms of electrical stability of the DSSCs for 150 days. It has been found that DSSCs with above mentioned gels show stable electrical characteristic even for 150 days. Furthermore, it has been observed that used gels can dramatically improve solar cell energy conversion efficiency with the values of 2.62 fold for Poly (AMPS-IA/F-Cl-Br-An), 2.23 fold for AMPS-IA, 1,69 fold for AMPS-IA/An, 1.62 fold for AMPS-IA/Cl-An and 1.46 AMPS-IA/F-An, AMPS-IA/Br-An.