Şirket birleşme ve satın almalarında tedarik zinciri ağının yeniden tasarlanmasına ve optimize edilmesine yönelik bir model geliştirilmesi ve geliştirilen modelin uygulanması
Development of a model for supply chain network re-design and optimization in mergers and acquisitions and application of developed model
  1. Tez No: 442574
  2. Yazar: MESUT TOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYDA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme ve satın alma, tedarik zinciri ağ tasarımı, tedarik zinciri optimizasyonu, üretim kapasite planlama, üretme-dışarıdan tedarik kararları, karma tam sayılı doğrusal programlama, Mergers and acquisitions, supply chain network design, supply chain optimization, capacity planning, production-outsourcing decisions, mixed integer linear programming
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde, artan ve farklılaşan müşteri talepleri, sürekli değişen teknoloji ve gittikçe sertleşen rekabet, firmaları ürettikleri ürünü veya sundukları hizmeti daha hızlı, daha etkili, daha kaliteli ve daha az maliyet ile nasıl gerçekleştirilebileceğini araştırmaya zorlamaktadır. Son yıllarda hızla artan şirket satın alma ve birleşmelerinde tedarik zinciri ağ optimizasyonunun sağlanması ve operasyonel verimliliğinin arttırılmasına yönelik olarak önemli fırsatlar oluşmaktadır. Gelişen optimizasyon araçlarının da katkısıyla, satın alma ve birleşme sonrası tedarik zincirinin yeniden tasarlanıp optimize edilmesine yönelik çok önemli çalışmalar yapılabilmektedir. Bu tez çalışması ile üretim ve dağıtım yapısına sahip şirketlerin satın alma ve birleşme sonrası tedarik zincirine etki eden tüm faktörler ele alınarak tedarik zincirlerini yeniden tasarlanıp ve optimize edilmesine yönelik bir model geliştirilmiştir. Geliştirilen bu model ile yapılan optimizasyon sonucunda, önümüzdeki 6 yıllık dönemde toplam tedarik zinciri maliyetini minimuma getirecek üretim, dış tedarik, dağıtım, kapasite arttırma, ilave depo açma stratejileri belirlenmiştir. Geliştirilen modelle işletmenin orta ve uzun vadeli tedarik zinciri stratejileri analiz edilmiş olup, üretim ve dağıtıma yönelik farklı senaryolar ele alınıp değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile işletmenin üretim-depolama ve dağıtım ağında yer alan tüm maliyet faktörleri tek bir modelde değerlendirilerek karar vericiler için önemli sonuçlar üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, growing and diversifying customer demands, ever-changing technology and increasingly hardening competition forced companies to study how it can be done with more quality and less cost the services they produce or deliver their produce company faster, more effective. In recent years, an increasing mergers and acquisition have opportunities to improve the supply chain network optimization for the improvement of operational efficiency. With the contribution of developing optimization tools, very important studies after company mergers and acquisition for the re-designed to optimize the supply chain can be made. In this study, a model have developed for the redesign supply chains and optimizing after mergers and acquisition companies have production and distribution structure. As a result of the optimization with developed model, the next 6 years will bring the minimum total cost of the supply chain production, external procurement, distribution, capacity building, additional store opening strategy is determined. With the improved business models in the medium and long-term supply chain strategies have been analyzed and different scenarios for the production and distribution evaluated. In this study, all cost factors of production-storage and distribution network evaluated a single model and significant results has produced for decision makers.