Çay (Camellia sinensis L.) bitkisinden obestatin-benzeri immünoreaktif maddelerin izolasyonu, saflaştırılması ve karakterizasyonu
Isolation, purification and characterize of obestatin-like immunoreactive substances from tea (Camellia sinensis L.)
- Tez No: 442731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CALAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Obestatin, Camellia sinensis (L.) Heynh. ghrelin - benzeri maddeler, trisin - SDS - PAGE, Obestatin, Camellia sinensis (L.) Heynh. obestatin - like substances, tricine - SDS - PAGE
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Obestatin son yıllarda grelin geni ürünü olarak tanımlanan 23 amino asitten oluşan yeni bir hormondur. Vücut ağırlığının denetiminde zıt etkili olan obestatin ve grelin peptid hormonları aynı grelin geninden oluşurlar. Obestatin besin alınımında azalma, kilo kaybı, gastrik boşalmada azalma, susama ve anksiyeteyi azaltma, hafızayı geliştirme, uykuyu düzenleme, pankreas suyu enzimlerinin salgılanmasında artış, G protein - bağımlı orphan reseptör 39 (GPR39) etkileşimi yoluyla intestinal motilitenin baskılanmasını sağlamakta ve ayrıca enerji ve glukoz metabolizmasında düzenleyic i rol oynamaktadır. Obestatin memeliler, kuşlar ve amfibiler gruplarına ait türlerde de tanımlanmıştır ve grelin sekansı evolüsyon boyunca iyi korunmuştur. Bu çalışmada amaç, Çay ( Cameelia sinensis L. ) bitkisinin taze doku larında grelin benzeri immünoreaktif maddeleri tesbit etmektir. Total protein, QB tamponu kullanılarak bitki örneklerinden ekstre edildi. Cameelia sinensis L. ekstraktında o bestatin immünoreaktivitesi direk ELISA ile belirlendi . Cameelia sinensis L. ' nin total protein ekstraklar ından insan obestatin benzeri immünoreaktif maddeler trisin - SDS - PAGE ve immünoblot teknikleri ile karakterize edil di . Sonuç olarak, insan serumunda ve Cameelia sinensis L.' nin total protein ekstraktında total obestatin immünoreaktivitesi sırasıyla 0,121 ± 0,053 μg/mL ve 0,087 ± 0,012 μg/mL olarak bulundu. Ayrıca trisin - SDS - PAGE ve western blot ile yapılan obestatin karakterizasyonda 12 kDa'lık moleküler kütleye sahip tek bir obe statin immünoreaktivitesi gösteren protein bandı elde edildi. Çalışmadan elde edilen veriler, obestatin h em hayvanlar aleminde ve hem de bitkiler a leminde de evrensel bir peptid olabileceğini göstermektedir . Bitkilerde farklı düzeylerde bulunan obestatin - benzeri immünoreaktif maddeler insanlarda kilo denetimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Obestatin is a novel 23 – amino acid amidated peptide, recently identified as a product of the ghrelin gene. Obestatin and ghrelin peptide hormones with opposing action in weight regulation are derived from the same ghrelin gene. Obestatin has been reported to reduce food intake, body weight gain, gastric emptying, inhibiting thirst and anxiety, improving memory, regulating sleep, affecting cell proliferation, increasing the secretion of pancreatic juice enzymes, suppressing intestinal motility thro ugh an interaction with the G protein - coupled orphan receptor (GPR39), and also play a role regulation of energy and glucose metabolism . Obestatin has also been identified in many other species belonging to the mammals, birds, fish and amphibians, and its sequence is well conserved throughout evolution. In this study, the aim is to determine obestatin - like immunoreactive substances in fresh vegetative tissue of tea ( Camellia sinensis L. ) Total proteins were extracted from the plant samples using the QB buff er as a extraction buffer. Obestatin - like immunoreactive substances in Camellia sinensis L. extracts were investigated using a direct home - made ELISA. Human obestatin - like immunorective substances from Camellia sinensis L. were isolated and characterised b y tricine - SDS - PAGE and immunoblotting techniques. As a result, ELISA demonstrated that human obestatin and human obestatin - like immunorective substances from Camellia sinensis L. were present at concentrations of 0,121 ± 0,053 μg/mL and 0,087 ± 0.012 μg/m L, respectively. A single obestatin - like protein band appeared about molecular mass of 12 kDa on tricine - SDS - PAGE and western blotting in fresh vejetatif tissues of Camellia sinensis L. Both animal and plant worlds give the idea that obestatin is universal. Plants contained different levels obestatin - like substances may be contribute on weight control in human.