Çevre dostu organik gübreler
Environment-friendly organic fertilizers
- Tez No: 442771
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: doğal gübreler, yapay gübreler, tarım, natural fertil izers, artificial fertilizers, farming
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Toprağın oluşumundan başlayarak, gübrelere niye ihtiyaç duyduğumuza ve eksikliğinde neler olabileceğine değinilmiştir. Geçmişten günümüze kullanılan kimyasal ve organik gübrelerden bahsedilmiştir. İnsanoğlu tarımsal alanda verimi arttırmak ve kaliteli ürün elde etmek için çok eski çağlardan günümüze değin bir çaba içerisindedir. Bu amaca yönelik olarak kimyasal gübre kullanımı uzun zamandan beri başvurulan yöntemlerden biridir. Kimyasal gübreleme ile bitkiler bazı inorganik besin maddelerini bu yolla temin edebilmekte fakat toprağa karıŞtırılan kimyasal gübreler bitki tarafından yeterince kullanılamamakta, bitki tarafından kullanılmayan kısım yağmur, kar ve sulama suyu vasıtasıyla topraktan uzaklaşıp yer altı kaynak sularına, denizlere, göllere karışarak öne mli ekolojik sorunlara neden olmaktadır. Kimyasal gübrelerden organik gübrelere geçişten bahsedilerek, organik gübrelerin toprağa ve çevreye olan katkıları üzerinde durulmuştur. S on yıllarda insan ve çevre sağlığının korunması için organik gübre üretimi ve kullanımı art tığı kanısına varılmıştır . Tarım için kullandığımı z organik gübreler incele ne rek oluştur ulan deneyde önceki çalışmalardan farklı olarak tüm organik gübreler bir arada C/N oranları organik madde içerikleri, pH ve N oranları, mikro (Fe, Zn, M n, B, Cu, Mo, Cl) ve makro (N, P, K, Ca, Mg, S) element analizleri bir arada incelenmiştir. Yine İstanbul bölgesinden çeşitli çiftliklerden temin edilen çöp kompostu, mantar kompostu, tavuk gübresi ve sığır gübreleri İstanbul bölgesinden alınan toprak numunesine uygulanarak 8, 16, 32 ve 45. günlerde toprağın C/N oranına etkileri incelenmiştir. Her uygulanan organik gübrede zamanla toprakta C/N oranında değişiklikler olduğu gözlemlenmiştir. C/N oranını en fazl a artıran gübrenin çöp kompostu olduğunu, diğer bir deney çalışmasında toprağa leonardit ve sıvı tavuk gübrelerinin aynı koşullardaki toprağa 7 ay süreyle 3 farklı dozlarda uygulanmış ve zaman içinde her üç dozda da toprağa pH, C/N gibi değerlerde en fazla etki eden organik gübre belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada leonardit ve sıvı tavuk gübresinin artan dozlarda toprağın pH ve N oranlarını artığı dolasıyla toprağın özelliklerini iyileştirmede en etkili gübreler olduğuna bu gübrelerin hem ucuz hemde temini kolay olması ayrı bir avantaj olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Starting from the formation of soil, we say why we need the fertilizer and what would happen if fertizer lack. from the past to the present day which Che mical and organic fertilizers are used. Human beings from ancient times until today effort to achieve a quality product r increase the yield of agricultural land and in agriculture. For this purpose, the use of chemical fertilizer is one of the methods re ferenced since a long time. some inorganic nutrients for plants with chemical fertilizers are available in this way but it is not used enough by soil mixed with chemical fertilizer plant, an unused p ortion of the rain by the plant , away from the soil throu gh the snow and irrigation water underground springs in the sea, the m ingling lakes cause significant ecological problems . Mentioning the transition from chemical fertilizers to organic manure, which focuses on the contribution of organic fertilizer to the soil and the environment. In recent years, for the protection of human health and the environment it was concluded that the increased production and use of organic fertilizer . We use organic fertilizers for agriculture unlike in the previous studies by ex amining the experiment that I created, all organic fertilizers are a combination of C/N ratio, organic matter content, pH and N rates of micro (Fe, Zn, Mn, B, Cu , Mo, Cl) and macro (N, P, K, Ca, Mg, S) is a combination of elemental analysis was investigated. Again compost waste obtained from various farms in Istanbul, mushroom compost , chicken manure and cattle manure applied to soil samples taken from Istanbul 8 , 16, 32 and 45 days in soil C/ N r atio of the effects were examined. Every once in organic fertilizers applied to the soi C/ N ratio was observed that changes C/N ratio is the compost highe st increase in fertilizer waste in another test run land leonardit and liquid chicken manure of app lied in 3 different doses for 7 months in the ground in the same conditions and pH of the soil in ea ch of the three doses over time , C/N maximum impact, such as value who were determined organic fertilizer In this study, leonardit and liquid soil pH incre asing doses of chicken manure and N ratio residues of these fertilizers is the most effective fertilizers to improve the soil properties as circulation to be easy to provide both cheap and were observed to be a distinct advantage.