Orman köylerinde tarımsal kalkınma kooperatiflerinin başarı düzeylerinin analizi
Analysis of success level of agricultural development cooperatives in forest villages
  1. Tez No: 442788
  2. Yazar: DEMET GÜRER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Köyleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Başarı Düzeyi, TOPSİS, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Forest villages, agricultural development cooperatives, success level, TOPSIS, Isparta Regional Forest Directorate
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada; Isparta Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerinin başarı düzeylerinin analiz edilmesi ve bu sayede başarılı ve başarısız kooperatiflerin belirlenmesi, başarısızlık nedenlerinin incelenmesi ayrıca kooperatiflerin gelişimi için beklentilerin ortaya konulması ve bu kapsamda kooperatif hizmetinin geliştirilmesine yönelik önerilerin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ormancılık etkinliklerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği Sütçüler ve Bucak Orman İşletme Müdürlükleri sınırları içerisinde yer alan orman köylerinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatifleri örnek olarak seçilmiştir. Tez kapsamında orman köylerindeki tarımsal kalkınma kooperatiflerinde başarı; finansal başarı, yönetsel başarı, kalkınma başarısı ve ortaklara yönelik başarı olarak incelenmiştir. Veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Ayrıca finansal başarı ölçütlerine göre çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi (İdeal çözüme yakınlığa göre sıralama) kullanılarak finansal performans ölçümü gerçekleştirilmiştir. Kooperatiflerde en önemli başarısızlık nedenleri; birlikte hareket edememe, finansman ve eğitimdir. TOPSİS sıralama sonuçlarına göre beş yılın ortalamaları dikkate alındığında, finansal performans açısından en başarılı kooperatifler, Sipahiler (0,699), Bekirağalar (0,548), Avdancık (0,541), Sağrak (0,537) ve Karaot (0,521) Tarımsal Kalkınma Kooperatifleridir.
Özet (Çeviri)
In this study; it is been aimed to analyses level of achievement of agricultural development cooperatives which operates within the boundaries of Isparta Regional Directory of Forestry and by this means, determining cooperatives which are successful or unsuccessful, examining reasons of failure, besides, also intended to put forward their expectations for the development of cooperatives and to put forward proposals for the development of cooperative services in this context. During this work agricultural cooperatives operating in the development of intensive forestry activities in forest villages located in the limits of Sütçüler and Bucak Forest Management Directorate is chosen as an example. Within the context of this thesis, success of agricultural development cooperatives is been researched as financial success, administrative success, success of development and partner oriented success. Data were collected by questionnaire method. In addition, according to the criteria of financial success, one of the multi-criteria decision-making methods TOPSIS method (sort by proximity to ideal solution) it was carried out using a financial performance measurement. Main failure reasons of cooperatives are acting uncoordinated, financing and education. According to the TOPSİS ranking results, considering last five years averages; most successful cooperatives in financial performance are, Sipahiler (0,699), Bekirağalar (0,548), Avdancık (0,541), Sağrak (0,537) and Karaot (0,521) agricultural development cooperatives.