Ebru sanatının kumaş ve deri üzerine aktarılıp performans özelliklerinin araştırılması ve sürdürülebilir modadaki örnekleri
Investigation of the performance characteristics of fabric and leather on the transferred Ebru art and examples of fashion
  1. Tez No: 442822
  2. Yazar: GÜLAY AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DAYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, Ebru, Deri, Moda, Textile, Ebru (Marbling), Leather, Fashion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; geçmişten günümüze kadar gelen bir kitap sanatı olarak bilinen "ebru''nun yaşatılması için, bu sanatın bazı kumaş çeşitleri ve derinin üzerine aktarılıp çağdaş bir yorum ile günümüzdeki modaya uyarlayıp yeni tasarımlar yapmaktır. Derinin sağlam yapısının ve estetik açısından günümüz modasının vazgeçilmezlerinden olması ebru ile deriyi birleştirme fikrini doğurmuştur. Deri ürünlerine ilk olarak Mısır topraklarında rastlanmıştır. Önceden soğuktan korunmak için kullanılmaya başlanılan deriyi, İtalyan modacılar ilk kez giysi tasarımlarında kullanmaya başlamışlar ve deri moda tasarımın olmazsa olmaz parçalarından biri olmuştur. Böylelikle deri, dünya modasında yerini almaya başlamıştır. Ebrunun su üzerindeki ahengini seyretmek kişiye oldukça rahatlatma hissi verdiği için bu tez çalışmasında bu renklerin dansını kumaş üzerine uygulayıp, günümüz modasına uygun özgün tasarımlar elde etmek amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasının içeriğinde ise; ebru ve derinin geçmişten günümüze tarihi, yapım aşamaları, ebru ve derinin tekstilde kullanım alanlarından bahsedilip; deri, suni deri ve birkaç çeşit kumaş üzerinde ebru sanatı uygulanmıştır. Yapılan uygulamalar bazı testlere tabi tutulmuş, sonuçlarının değerlendirilmesi yapılmış ve konfeksiyonda da kullanılabilirliği ölçülmüştür. Son olarak da ebru uygulanmış kumaşlara çağdaş yorumlar katarak özgün tasarımlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; The marbling known as a book of the art from the past to the present to be keep alive,to make new designs with a modern interpretation adapting to current fashion by transferred onto some of fabric type and the skin. Leather 's strong structure and to be today's fashion indispensable aesthetic material has led to the idea of combining leather with marbled. The first was found in the leather goods in Egypt land. Previously leather start to be used to protect from cold Italian fashion designers began to use the for the first time fashion design and it has been an important part of the fashion design. So that the leather has begun to take its place in the fashion world. İn this study today's fashion accordance with the original design aimed to achieve to the dance of colors applying on the fabric to give people a sense of relaxation watching the harmony of Marbling on the water. In the context of this thesis; from the past to the present history of Marbling, making stages of Marbling, marbling and textile application areas mentioned; marbling was applied on several kinds such as leather, artificial leather and a few kinds of fabric. The applications were been subjected to some tests, evaluated the results and availability in apparel was measured. Finally, original design was obtained by marbling applied to fabrics, adding a contemporary reviews.