Yansıma dergisi üzerine bir inceleme
A review on Yansıma magazine
- Tez No: 442932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dergi, Yansıma, Toplumcu Gerçekçilik, Edebiyat, Journal, Yansıma, Social Realism, Literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 506
Özet
Bu çalışma 1970'li yılların aylık sanat ve kültür dergilerinden biri olan Yansıma dergisi üzerinedir. Toplumcu gerçekçi bir anlayışı benimseyen dergi, çeşitli açılardan incelenmiştir. Yansıma dergisi, Ocak 1972 ile Eylül 1975 tarihleri arasında yayımlanmıştır. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, yöntemi verilmiş ve literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca, 1970 – 1980 yılları arasında çıkan bazı sanat ve edebiyat dergileri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde Yansıma dergisi; şekil özellikleri, yayın politikası, yazar kadrosu, özel sayıları ve edebî türler bakımından incelenmiştir. İkinci bölümde, sayılarına ve yazar adına göre açıklamalı dizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is abaout one of the art and culture magazines of the 1970s. The magazine which is an example of socialist realism, has been examined in many aspects. This journal was published between January 1972 and September 1975. This study consists of entrance and two chapters. In the introduction, the aim of study, the method of study is given and the literature was conducted. Also, in the entrance, the information was given abaout the art and literature magazine between years of 1970 and 1980. In the first chapter, tha magazine of Yansıma was examined from the point of form features, plan pecularity, writers, publication policy, literary genres. In the second chapter, its analysis was given in the index according to numbers and name of writers.