Görsel sanatlar öğretmenlerinin sanat benlik kavram düzeylerinin araştırılması
An investigation on level of fine arts teachers' art self-concept
- Tez No: 443000
- Danışmanlar: DOÇ. M. EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat Benlik Kavramı, Görsel Sanatlar Öğretmenleri, Self-Concept, Art-Self-Concept, Fine Arts Teachers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı, görsel sanatlar öğretmenlerinin sanat benlik kavram düzeyini cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem, görev yapılan okul türü ve mezun olunan fakülte değişkenleri açısından karşılamaktır. İçinde bulunduğu ortamı anlama ve anlamlandırma, bu ortama uyum sağlama çabası içerisinde olan birey, ilk önce sosyal ortamı gözler ve bu gözleme dayalı olarak çıkarımlarda bulunur. Bu çıkarımlar doğrultusunda harekete geçer.Bireyin bu davranışına diğer bireyler geri dönütte bulunur. Birey ise bu geri dönüte bağlı olarak kendisi, davranışı hakkında bir öz-değerlendirmede bulunur. Bireyin kendisi hakkındaki bu öz-değerlendirmesi benlik kavramı olarak tanımlanabilir (Shavelson, Hubner ve Stanton, 1976; Mead, 1934). Sanat benlik kavramı ise bireyin sahip olduğu sanatsal beceri ve performansı hakkındaki öz-değerlendirmesi olarak ifade edilebilir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama (survey) tekniği ile yürütülmüştür. Uygun örnekleme tekniği kullanılarak 275 görsel sanatlar öğretmenine ulaşılmıştır. Veriler, Duran ve Tezer (2005) tarafından geliştirilen Sanat Benlik Kavram Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, Kolmogorov-Smirnov, Mann- Whitney U, Kruskal-Wallis testleri analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda görsel sanatlar öğretmenlerinin sanat benlik kavram düzeylerinin, cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki deneyim değişkenlerine göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Buna karşılık görev yapılan okul türü değişkenine göre bilim sanat merkezleri ve güzel sanatlar liselerinde çalışan öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık olduğu; güzel sanatlar fakültesi mezunu görsel sanatlar öğretmenlerinin sanat benlik kavram düzeyinin eğitim fakültesi mezunu görsel sanatlar öğretmenlerinin sanat benlik kavramında anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Veri analizi sonucunda ulaşılan bulgular, benlik kavramının sosyolojik ve psikolojik boyutları açısından yorumlanmış; ilgili literatür ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate level of fine arts teachers' art self-concept in terms of gender, age, marital status, professional experience, type of the school and type of the faculty. Individual, making effort to understand and adjust social environment, first observe social settings and then makes inference based on his observation. He acts in accordance with his inference. Other individuals respond to his act as a feedback. He makes self-appraisal about himself and his behavior. This self-appraisal can be described as self-concept (Shavelson, Stanton and Hubner, 1976; Mead, 1934). Art self-concept can be ddefiend as sel-appraisal about his own artistic skills and performance, which he possesses. The present study was conducted in survey research method, which is one of the quantitative research approach. Research sample consisted of 275 fine arts teachers through convenience sampling. Data was collected through the Art Self-Concept Scale developed by Durna and Teazer (2005). Data was analyzed through Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney U, As a result of the data analysis it was determined that level of fine arts teachers's art self-concept do not varaite in terms of gender, age, marital status, and professional experience variables however there is a significant difference in favour of the fine arts teachers working in sicence art centers, fine arts high schools in terms of type of the school, there is a significant difference in favour the fine arts teachers who graduated from fine arts faculties in terms of type of the faculty. Findings, obtained through the data analysis, was interpreted with respect to sociologic and psychological aspects of the self-concept, discussed in the light of the relevant literature, suggestions were made.