İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim sürecinde Alevilik öğretimi
Alevism teaching in religious culture and ethics curriculum in primary school
  1. Tez No: 443001
  2. Yazar: FATMA KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Ġlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Alevilik Öğretimi, Alevism, Religious Culture and Ethics in Primary School, Alevism Teaching
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı; İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı ve ders kitaplarındaki Alevilik öğretisinin, Alevilerin beklentilerini karşılayıp karşılamadığının değerlendirmesini yapmaktır. Araştırmamız altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; araştırmanın problemi, amacı, önemi, yöntemi, kuramsal ve kavramsal çerçevesi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, Aleviliğin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilmiş ve Aleviliğin dini statüsü hakkındaki tartışmalardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Alevilerin İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimine karşı tutum ve beklentileri ortaya konulmuş ve bu beklentilerin değerlendirmesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programlarının yapısı incelenerek Alevilik öğretimi açısından değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilik öğretimi; içerik, etkinlikler, okuma metinleri çerçevesinde ortaya konularak değerlendirmesi yapılmıştır. Son bölümde ise araştırma sonunda ulaştığımız sonuçlar ile bu sonuçlara bağlı olarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate whether the Religious Culture and Ethics Curriculum in Primary School and Alevism teachings in the course books meet the expectations of the Alevis. This research consists of six parts. In the first part; the problem, purpose, importance, method, theoretical and conceptual framework of the research is presented. In the second part; it is informed about Alevis' historical development and mentioned about discussions related to religious status of Alevism. In the third part; it is presented attitudes and expectations of Alevis in Religious Culture and Ethics Curriculum in Primary School, and it is made evaluation of these expectations. In the fourth part; Alevism teaching is evaluated by examining Religious Culture and Ethics Curriculum in Primary School. In the fifth part; Alevism teaching in the frame of content, activities, reading passages in Religious Culture and Ethics textbooks is evaluated. In the last part, the results of the research and suggestions depending these results are presented.