Predicting relationship satisfaction: dark triad personality traits, love attitudes, attachment dimensions
İlişki doyumunun karanlık üçlü kişilik özellikleri, aşk biçimleri ve bağlanma boyutları tarafından yordanması
- Tez No: 443107
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GALİP BAHÇEKAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki Doyumu, Karanlık Üçlü, Bağlanma Kaygısı, Kaçınma, Aşk Biçimleri, Aşka İlişkin Tutumlar, Relationship Satisfaction, Dark Triad, Attachment anxiety, Attachment avoidance, Love Styles, Love Attitudes
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada, karanlık üçlü kişilik özelliklerinin (narsisizm, makyavelizm, ve psikopati), aşk biçimlerinin ve bağlanma boyutlarının (kaçınma ve kaygı) ilişki doyumu üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmadaki örneklem, 131'si erkek, 205'i kadın olmak üzere 336 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcıların yaş aralıkları 19 ve 43 arasındadır. Katılımcılar, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri – II, İlişki Doyumu Ölçeği, Kısa Karanlık Üçlü Ölçeği ve Aşka İlişkin Tutumlar Ölçeği'ni doldurmuşlardır. İlişki doyumunun yordayıcılarını belirlemek amacıyla regresyon analizleri uygulanmıştır. Sonuçlar, psikopati, bağlanma kaygısı boyutunun ve“oyun gibi”aşk biçiminin ilişki doyumunu negatif yönde yordadığını, kaçınma boyutunun ise ilişki doyumunu pozitif yönde yordadığını göstermiştir. Bunun yanında, regresyon analizleri aracı rol oynayan faktörler olabileceğini göstermiş, karanlık üçlü kişilik özelliklerinin aşk biçimleri ve bağlanma boyutların aracılığıyla ilişki doyumunu nasıl etkilediğini görmek için yol analizi yapılmıştır. Sonuçlar bir takım anlamlı ilişkiler dizisi göstermiştir. Makyavelizmin bağlanma kaygısı boyutunu pozitif yönde yordadığı, buna bağlı olarak bağlanma kaygısının da oyun gibi aşk biçimini pozitif yönde ve ilişki doyumunu negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Sonuçlar ayrıca narsisizmin bağlanma kaygısı ile, buna bağlı olarak da sırasıyla oyun tipi aşk biçimi ve ilişki doyumu ile ters olarak ilişkili olduğunu göstermiştir. Araştırmanın sonuçları, potansiyel sınırlılıkları ve gelecek araştırmalar için önemi çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the role of dark triad personality traits (narcissism, Machiavellianism and psychopathy), love attitudes and attachment dimensions (attachment anxiety and attachment avoidance) on relationship satisfaction. The sample of the study composed of 336 (131 males, 205 female) university students with an age range between 19 to 43 years. The participants completed Experiences in Close Relationships Scale-Revised, Relationship Assessment Scale, Short Dark Triad Questionnaire, and Love Attitudes Scale. Regression analyses were conducted in order to find out the predictors of relationship satisfaction. Results showed that psychopathy, attachment anxiety, and ludus love style negatively predicted relationship satisfaction, whereas attachment avoidance positively predicted relationship satisfaction. Regression analysis suggested that there might be potential mediators, therefore a path analysis was performed to test the proposed model and to examine the associations between dark triad personality characteristics and relationship satisfaction via attachment dimensions and love attitudes. Results revealed significant pathways. Machiavellianism was found to be positive predictor of attachment anxiety, which in turn predicted increased ludus and lessened relationship satisfaction. Results also revealed that narcissism was inversely associated with attachment anxiety; in turn it predicted ludus and relationship satisfaction, respectively. The results were discussed in terms of potential limitations and importance for future research.