Örgüt iklimi ile bireysel yenilikçilik arasındaki ilişki: Bankacılık sektörü üzerine bir araştırma
The relation between organizational climate and individual innovation: Study on banking industry
- Tez No: 443118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERDAR ÇÖP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Yenilikçilik, Bireysel Yenilikçilik, Organizational Climate, Innovation, Individual Innovation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz iş hayatında küreselleşme gibi birçok unsur pazarlarda ciddi bir rekabetin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sebeple örgütlerin başarılı olmalarının daha zor hale geldiği ileri sürülebilir. Rekabet avantajı elde edebilmek için örgütler artık sadece pazarların özelliklerini değil, kendi iç özelliklerini de göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Örgütlerin başarılı olmak için kendi çalışma sistemlerinde göz önünde bulundurmaları gereken kavramlardan biri de örgüt iklimi kavramıdır. Zira örgüt iklimi bir örgütün içerisinde faaliyet gösteren bireylerin davranışlarını etkilemektedir. Bu davranışların örgüt ikliminden etkilenmesinin bir sonucu olarak örgüt iklimi örgüt içerisindeki birçok özelliği etkilemektedir. Bu özelliklerden biri bireysel yenilikçiliktir. Bireysel yenilikçilik kişilerin yenilikçi olmalarını sağlarken doğal olarak örgütün de yeniliklere açık olmasını sağlayacaktır. Bu amaca ulaşmak için verilerin analizinde SPSS programı kullanılmış ve %95 güven ile çalışılmıştır. Örgüt iklimi ve bireysel yenilikçilik arasındaki ilişki Spearman Korelasyon testi ile analiz edilirken örgüt ikilimi ve bireysel yenilikçilik ile alt boyutlarının demografik değişkenlere göre farklılaşma durumu Mann Whitney ve Kruskal Wallis testleri ile analiz edilmiştir. Çalışma neticesinde örgütsel iklim ve bireysel yenilikçilik arasında anlamlı ilişki bulunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many factors, such as today's business world, globalization has led to the emergence of serious competition in the market. Therefore, it could be argued that the success of the organization become more difficult. organizations to achieve competitive advantage is no longer just the characteristics of the market, they must also consider its own intrinsic properties. One of the concepts you need to consider the organization to be successful in their work system is the concept of organizational climate. Because organizational climate affects the behavior of individuals operating within an organization. As a result of the climate of the organization affected by this behavior affects many aspects of organizational climate within the organization. One of them is individual innovation. naturally while individual people innovate innovation will ensure that the organization is open to innovations. SPSS to analyze the data used to reach this objective and the 95% confidence were studied. Organizational climate and individual innovation bilateral relationship between my organization Spearman correlation test when analyzing the demographic characteristics and differentiation status according to the dimensions of the individual innovation were analyzed by Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests. As a result of the study revealed that a significant correlation between organizational climate and individual innovation.