On dokuzuncu yüzyıl İngiliz seyahat edebiyatında Osmanlının; Osmanlı seyahat edebiyatında da Avrupalıların yansımaları (Karşılaştırmalı bir yaklaşım)
The reflections of the Ottomans in the British travel li̇terature and the reflections of Europeans in the Ottomans travel li̇terature in the nineteen century (A comparative approach)
  1. Tez No: 443235
  2. Yazar: MUHUTTİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat edebiyatı, Doğu, Batı, Seyyahlar, Ahmed Mithat Efendi, Avrupa'da Bir Cevelan, Georgiana Adelaide Müller, İstanbul Mektupları, Travel literature, East, West, travelers, Ahmed Mithat Efendi, Avrupa'da Bir Cevelan, Georgiana Adelaide Müller, Letters from Constantinople
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmamızda, öncelikli olarak seyahat edebiyatın tanımı üzerinde durduk, sonra da hangi metinlerin seyahat edebiyatı içerisinde yer alıp alamayacağı ve bu türün, anlatıldığı dönemlerin gerçekleriyle ne kadar örtüşüp Örtüşmediği konusunu aydınlatmaya çalıştık. Bunları yaparken Seyahatin tarihsel süreç içerisinde geçirdiği evreler de ilgi alanımızın dışında kalmadı. İkinci olarak, seyahatnamelerin ışığı altında iki farklı toplumun (Doğu-Batı) birbirlerini tanıma ve birbirlerine yaklaşım süreçlerini inceledik. Bu incelememizde genelden yola çıkmamıza rağmen, Doğudan ve Batıdan iki yazarın eserlerini (Ahmed Mithat Efendi: Avrupa'da Bir Cevelan\ Georgiana Adelaide Müller. Letters from Constanîinople) ele alarak çalışmamızı özelleştirdik ve bu yazarların seyahat eserleri üzerinden farklı iki toplumun Özelliklerini derinlemesine incelemeye çalıştık. Son olarak da elde ettiğimiz verilerle, iki toplumun mukayesesini yaparak farklılıkları ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, we focused on the definition of travel literature and then we've tried to clear up which texts in the travel literature will be able to take par tor not. The part where it explains about it, we've also tried to figure about the resemblence of the reality between these terms. We cared about the phases in the historical places of travel. Secondly, we've examined knowing each other and approach process of the society in consideration of travel boks. Although we think in a general way, we've customized our works (Ahmed Mithat Efendi: Avrupa'da Bir Cevelan; Georgiana Adelaide Müller: Letters from Constantinople) of the authors from East and West, in addition, we've tried to examined the properties of different two communities over these authors' travel literature Works. Finally, we've tried to present the differences of comparing the two communities.