Reform söylemleri üzerinden devleti okumak 'İkinci Meşrutiyetten günümüze'
Reading the state reform discourses from the Second Constitutional period until today
  1. Tez No: 443236
  2. Yazar: BARIŞ KANDEĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET BAYRAMOĞLU ALADA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, reform, reform söylemi, merkeziyetçilik, ademi merkeziyetçilik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 590
Özet
Tanzimat ile ağırlık kazanan merkezi güçlendirme düşüncesi, taşrada yoğunluklu olarak yapılan düzenlemelerle zemini inşa eden bir içerik taşımıştır. İkinci Meşrutiyet bu yapıyı genişleterek sürdürmüş, mülki ve mahalli idareler yetkilendirilerek merkez ve yerel arasında denge ve kontrol sağlanmıştır. Erken Cumhuriyet dönemi söylemsel olarak ademi merkeziyetçiliğe yakın bir yaklaşım gösterse de yapılan yasal düzenlemeler güçlü bir merkeziyetçiliği pratik alanda kurmuştur. Devlet yerel yönetim yasalarıyla merkeziyetçiliğin yerelde kurulmasını amaçlayan bir tutum göstermiştir. Mahalli idareler yasal düzenlemelerle çeşitli hizmet alanlarında yetkilendirilirken, hizmeti yerine getirecek idari ve mali kapasiteden mahrum kalarak bu alanı merkezi yönetime ve onun taşra idaresine fiili olarak bırakmak zorunda kalmıştır. 1980 sonrası dönem devletin neoliberal politikalarla kimlik değiştirdiği, merkeziyetçilikten ademi merkeziyetçiliğe doğru zemin kaymasının yaşandığı bir döneme karşılık gelmektedir. Bu dönemin devlet felsefesi, merkez-yerel ilişkileri ve reform söylemleri neoliberal ve yenisağ düşüncenin, yeni kamu işletmeciliği ve yönetişimci yaklaşımın ve küreselleşme dalgasının etkisi altında biçimlenmiştir. Bu çalışma, İkinci Meşrutiyetten Günümüze devlet reformlarını söylem üzerinden analitik bir perspektifle okumayı denemektedir. Dönemsel olarak devlet felsefesini biçimlendiren reformların tartışma alanlarını merkeze alarak, ortaya çıkan yasal düzenlemelerle söylemin denk ve ayrı düşen noktalarına temas edilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda siyasal merkezce düzenlenen ve mecliste tartışılan ve/veya siyasal yapılar ve uzman kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan kanun tasarısı, taslak ve raporların söylemleri irdelenmekte, ortaya çıkan yasal metinlerle ilişkisi analiz edilmekte, devlet yaklaşımındaki değişime neden olan dinamikler karşılaştırmalı bir perspektifle değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The roots of centralist administration in Turkey go back to first administrative and legal regulations put into place at the local level in order to strengthen the center during the Tanzimat period of the Ottoman Empire, which can be considered as a foundation for later developments in the area. Extending the scope of centralization, the new regime of the Second Constitutional Period maintained this trend, and a check-and-balance mechanism was established between the center and the local administrations through the empowerment of civil and local administrations. Even though in the Early Republican period, at least as a discoursal stance, an approach akin to decentralization was adopted, a strict centralization was put into practice via actual legal regulations. In other words, the state tended to establish a centralized administration at the local level with laws for local governmentsbeing enacted. As the local governments were granted authority in various fields of service, they were deprived of the administrative and financial capacities to provide those services and thus in practice were obliged to leave the field to the central administration and its local branches. The period following the 1980s witnessed the transformation of the state's identity through neoliberal policies and a trend from centralization to decentralization. The new state philosophy of this period was shaped under influences of a reform discourse regarding center-local relations, neo-liberal and new right thoughts, new approaches to public administration and governance, and finally the globalization wave. This study is an attempt to 'read' the state reform discourses from the Second Constitutional Period until today from an analytical perspective. Focusing on contentious parts of the reforms that shaped the state's philosophy, it will be emphasized which points within the legal regulations that were enacted correspond to and which are a move away from the reform discourses. In this context, the discourse v of the draft laws, government bills and reports prepared by the central political authority or specialized agencies and discussed in the National Assembly will be examined and the relation between this discourse and the enacted laws will be analyzedcomparatively. In the process that started with the Tanzimat and accelerated in the Second Constitutional and Early Republican Periods, when the modern state was constructed, and in the following new liberal state era, the meaning of governmental regulations, centralized and decentralized governmental practices, and finally center-local relations are discussed in terms of a reform discourse about the state, and it is tried to show the close link between discourse and structure. Keys Words: State, reform, reform discourse, centralization, decentralization