Bireysel emeklilik sistemiyle emekliliğe hazırlanma
Retirement preparation by individual pension system
- Tez No: 443332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİL GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Insurance, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik Sistemi, Emeklilik, Tasarruf Eğilimi, Tasarruf Miktarı, Individual Pension System, Retirement, Savings, Savings Amount
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi ile emekliliğe hazırlanma durumlarının, Bireysel Emeklilik Sistemine katılım kararlarını etkileyen faktörlerin ve tasarruf eğilimlerinin incelenmesidir. Bu amaçla, farklı sektörlerde çalışan 402 katılımcıya anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16 programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında araştırmaya katılan bireylerin %49,0'u 26-35 yaş aralığında, %56,2'si kadın ve %57,2'si önlisans-lisans eğitim düzeyindedir. Katılımcıların %56'sının Bireysel Emeklilik Sistemine üye olduğu ve %77,4'ünün düzenli tasarruf yaptığı görülmüştür. Yaş, eğitim düzeyi, meslek ve gelir değişkenlerinin Bireysel Emeklilik Sistemine katılma ve düzenli tasarruf yapmayı etkilediği görülmüştür. Katılımcıların meslekleri ve gelirleri tasarruf miktarında etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine of the employees' retirement preparation by Individual Pension System, factors affecting the participation to Individual Pension System and savings. For this purpose, survey questions were asked to the 402 employees of various sectors located. Data were analysed by using SPSS 16 software. According to results of the analysis; 49.0% of the participants were in the range of 26-35 years, 56.2% were women and 57.2% were university graduates. 56% of participants were to be members of the Individual Pension System and 77.4% were determined to make regular savings. Age, educational level, occupation and income level has been shown to affect participation in the Individual Pension System and regular savings. Also occupation and income of the participants are effective in saving amounts.