TMS-11 inşaat sözleşmeleri standardına göre inşaat muhasebesi ve vergi uygulamaları
IAS-11 accounting of construction and tax applications according to construction contracts standard
  1. Tez No: 443345
  2. Yazar: TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇATIKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS-11 İnşaat Sözleşmeleri Standardı, İnşaat Muhasebesi, Yıllara Yaygın İnşaat Faaliyeti, Kat Karşılığı İnşaat Faaliyeti, IAS-11 Construction Contracts Standard, Accounting of Construction, Construction operations spread over years, Construction operations in return for flat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Küreselleşme denilen olgunun hızla yayılmasıyla beraber dünyanın tek pazar durumuna gelmesi ve serbest piyasa sisteminin sermayenin gücünü artırması finansal aktörlerin anlaşılabilir, ortak bir muhasebe dili kullanması gerekliliğini doğurmaktadır. Dünyada muhasebe standartları olarak adlandırılan bu dil Türkiye'de TMS olarak çevrilmektedir. İnşaat faaliyetlerinde kullanılan standart TMS-11 İnşaat sözleşmeleri standardıdır. Ülkemizde ise vergi kanunlarına göre inşaat türleri özel inşaatlar ve taahhüt şeklinde yapılan inşaatlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Uygulamada en sık karşılaşılan inşaat sözleşme türleri kat karşılığı inşaat faaliyeti ve yıllara yaygın inşaat faaliyetidir. Vergi kanunlarımıza göre yıllara yaygın olarak yürütülen inşaat faaliyetlerinde tamamlanmış sözleşme yöntemine uygun şekilde muhasebeleştirilme ve raporlama yapılırken, TMS-11 İnşaat sözleşmeleri standardında ise tamamlanma yüzdesi yöntemine göre uygulanmaktadır. Çalışmada, TMS-11 İnşaat sözleşmeleri standardı ile vergi uygulamalarına göre yürütülen inşaat faaliyetinin bir uygulama örneğiyle karşılaştırılarak anlatılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the rapid spread of the phenomenon called globalization, the fact that the World has become the single market and the free market system has increased the power of capital have generated the necessity of a clear and common accounting language for financial actors. This language called as accounting standards in the World has been translated into Turkish by the name of TMS.The standard used in construction operations is IAS-11 construction contracts standard. According to Turkish tax laws, construction types are divided into two as private construction and construction contracts. In practice, the most common types of construction contracts are construction operations in return for flat and construction operations spread over years. According to Turkish tax laws, while recognition and reporting are done in accordance with completed contract method in construction operations spread over years, they are carried out according to percentage of completion method in IAS-11 construction contract standard.In this study, IAS-11 construction contracts standard and construction operations carried out according to the tax acts have been tried to explain by comparing them with the example of an application.